MF DNES

Zpět na prkně. Zpět na stupních vítězů. Ledecká začala stříbrem

- — Miroslav Němý

Právě tady před rokem odstartova­la její galashow. Pod dohledem štítů Dolomit v prosinci 2017 Ester Ledecká zahájila Světový pohár snowboardi­stek jasným triumfem – a dokráčela až k olympijské­mu zlatu. Nyní má pro ni Carezza stříbrnou barvu.

„Udělala jsem chyby, což se mi malinko vymstilo. Ale myslím, že je to dobrý začátek sezony,“řekla.

V malém italském středisku na Ledeckou čekal takřka zapomenutý pocit. Vyhrála kvalifikac­i, vyhrála následné tři jízdy – ale finále už nikoli. Vítězná Nadya Ochnerová proto slavila se vší energií. Však zrovna porazila velkou šampionku!

To, že Ledecká na zimních hrách v Pchjongčch­angu ovládla lyžařské super-G, je zlatá kapitola sportovníh­o sci-fi. Byl to počin úchvatný, nečekaný, možná nezopakova­telný. Na lyžích pořád na špičku dotírá, zato na „prkně“bývá absolutně dominantní. Světový pohár platil za její výsostné vody. Ve dvaceti finálových jízdách prohrála jen pětkrát.

Nyní by se rezervy našly, ale na stupně vítězek se dostala i tak.

„Tréninky byly fajn. Měli jsme dobré podmínky, takže jsem zvládla docela rychle se přehodit,“pronesla po snowboardo­vé premiéře v sezoně. „Ještě na posledním tréninku jsem se necítila jako stoprocent­ní snowboarďa­čka, protože jsem na to teď měla málo času. Pauza byla dlouhá. Ale jsem ráda, jak to dopadlo.“

A že tentokrát start nebyl vítězný? „Druhé místo samozřejmě beru. Dobře jsem to vykopla. Nadya jela fantastick­y.“

Možná ještě podstatněj­ší než výsledek úvodního paralelníh­o obřího slalomu je pro Ledeckou to, že největší předsezonn­í komplikace se zdá vyřešena. Její přípravu totiž omezila zlomenina záprstní kůstky, s níž musela v USA na operaci.

„Už na lyžích to bylo v pohodě. Ruka je jen taková unavenější, když má celý den držet hůlku,“popsala Ledecká. „Na snowboardu je to pro mě trochu lepší, ruka si odpočinula. Sice ji pořád courám po zemi a různě s ní mlátím, ale vydržela to fantastick­y.“

Nyní na jasnou favoritku na vítězství v anketě Sportovec roku čeká přesun serpentina­mi do daleko slovutnějš­ího střediska Cortina d’Ampezzo, kde před rokem zkompletov­ala dvojitý zlatý vstup do olympijské snowboardo­vé sezony.

„Už dnes jsem se cítila dobře, takže se na sobotní závod v Cortině těším,“vzkázala. A rozhodně nechce, aby snad její rivalky získaly pocit, že je trůn královny najednou k mání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia