MF DNES

Po čínské „dovolené“rovnou do reprezenta­ce

Čekal, cestoval, měsíc nehrál. Teď reprezenta­ce a gól! Aneb nezvyklé týdny Tomáše Kundrátka.

- Hokejový reportér MF DNES

Jan Daněk

Nestává se často, aby si hokejista v sezoně, při níž se ukrutně rychle a stereotypn­ě střídají tréninky, porady, zápasy a cestování, našel čas na týdenní rodinnou dovolenou.

Tomáš Kundrátek neměl moc na vybranou.

Předsezonn­í posile čínského Kunlunu Red Star oznámili, že s ním už nepočítají. „Zrovna když mi tu zprávu řekli, seděla žena s děckama v letadle a mířila za mnou,“vzpomíná 28letý obránce na počátek listopadu. „Bylo to docela hektické. Nakonec se mnou zůstali šest dní a mohli jsme aspoň trošku cestovat,“dodá Kundrátek.

Kromě objevování Šanghaje Kundrátkov­i dál běžela v Kunlunu smlouva. Ještě dva týdny musel trénovat s týmem, ale už vyhlížel nové angažmá. A nakonec si vybral extraligov­ého lídra z Třince, za který koncem týdne po více než měsíční pauze odehrál dvě soutěžní utkání.

Po nich beka bez pořádné zápasové praxe přizval trenér Miloš Říha do reprezenta­ce. „Měli jsme ho v hledáčku. A je dostatečně zkušený, aby to zvládl,“řekl reprezenta­ční kouč o dodatečně povolaném obránci, jenž jako on pochází z Přerova. „Je ale otázka, jak se se všemi změnami srovnal. Psychika dělá hodně,“podotkl expert České televize Milan Antoš. „Dlouhodobě ale ukazoval, že je to obránce, který by mohl být v reprezenta­ci. Jen poslední dobou jeho čísla nebyla ideální.“

V Kunlunu měl Kundrátek po 25 startech KHL podprůměrn­ou bilanci 0+3 a mizerných -15 při účasti na ledě. I proto nepřekvapí, že se s českým reprezenta­ntem v Číně kvapně rozloučili. „Důvodů bylo víc, ale nechtěl bych to rozebírat,“prohodí.

Včera proti Finům ale nebylo znát, že má Kundrátek za sebou trudné týdny.

V 52. minutě v mezikruží ze druhé vlny perfektně napálil poskakujíc­í puk. Nelehká rána. Krásný gól, díky kterému Češi v úvodním utkání předvánočn­ího Channel One Cupu dohnali tříbrankov­é manko.

A v samostatný­ch nájezdech díky Kubalíkovi pozoruhodn­ý obrat proti domácím Finům dokonali. V Tampere zvítězili 4:3. Gólman Hrubec po posledním vychytaném nájezdu rozpřáhl ruce. A jako jeden z prvních ke třineckému brankáři radostně přispěchal Kundrátek.

Kdo by takovou scénku čekal po druhé třetině, kdy Seveřané vládli.

K jedné z finských tref, kdy čeští obránci při střídání zazmatkova­li jako dorostenci, se přimotal i Kundrátek. Než stihl skočit na led, profičel kolem něj Rajala. Zvýšil už na 3:0 a fanouškům se vybavovaly Říhovy věty, které pronášel před turnajem: „Pomaličku nám ujíždí vlak, soupeři odskočili v rychlosti, kondici i kreativitě.“

Jenže jeho výběr se dokázal v poslední dvacetimin­utovce až zázračně oklepat. Místo okopírovan­í scénáře – hladká prohra s Finy 0:3 – z listopadov­é Karjaly si fandové spíš vzpomenuli na loňský šampionát v Paříži, kdy Češi stejného soka přemohli po naprosto stejném průběhu. Dnes reprezenta­ce přeletí do Moskvy, kde o víkendu Channel One Cup vyvrcholí. V Rusku se chce předvést i Kundrátek, v KHL si vydělával od podzimu 2015, jen na poslední čínskou štaci by nejraději zapomněl. „Nečekal jsem, že to někdy řeknu, ale když jsem byl v Kunlunu, těšil jsem se na trip do Ruska.“

V KHL se kloudný zájemce o jeho služby nenašel, i proto se vrátil do extraligy. „Bude na očích. Pomůže mu to,“míní Antoš. A reprezenta­ci už včera pomohl.

Nečekal jsem, že to někdy řeknu, ale v Kunlunu jsem se těšil na trip do Ruska.

 ?? Foto: ČTK ?? Je zpět Tomáš Kundrátek si zahrál na olympiádě, pak zkusil angažmá v Číně, ale už je zpátky v Třinci. A včera dal gól Finům.
Foto: ČTK Je zpět Tomáš Kundrátek si zahrál na olympiádě, pak zkusil angažmá v Číně, ale už je zpátky v Třinci. A včera dal gól Finům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia