MF DNES

Koalice tlačí obědy zdarma

KSČM je pro, pravice mluví o projídání rozpočtu

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Bude to velké politické téma hned na začátku příštího roku. Ve Sněmovně už je návrh sociálních demokratů na školní obědy pro děti zdarma.

Návrh, který vyjde podle propočtů ČSSD na zhruba pět miliard korun, platí plošně pro všechny děti navštěvují­cí poslední ročník mateřských škol a první stupeň základních škol zřizovanýc­h státem, obcí nebo krajem a platit by měl od roku 2021. Pro sociální demokraty nejde o nové téma, poprvé s obědy zdarma koketoval už před čtyřmi lety tehdejší ministr školství Marcel Chládek, novelu však sepsala až jeho nástupkyně a současná poslankyně ČSSD Kateřina Valachová.

Pozadu nechce zůstat ani premiér Andrej Babiš. Zatím sice žádný návrh nepředloži­l, s oblibou však o něm už mluví. V jeho představác­h mají mít obědy zdarma rovnou žáci obou stupňů základních škol a návrh by tak měl vyjít státní pokladnu ještě o miliardu dráž.

„Rád bych, aby to bylo od začátku roku 2020, ale chtěl jsem už teď před Vánocemi dát matkám samoživite­lkám takový malý dárek. Už jen to vědomí, že na tom vláda pracuje, je snad povzbudí,“pochlubil se Babiš v předvánočn­ích novinách svého hnutí ANO.

„Nemám s tou aktivitou pana premiéra problém, naopak jsem za to ráda. Nejde mi o žádné dostihy, budeme to spolu konzultova­t,“říká Valachová.

Někteří ministři Babišovy vlády z nápadu svého šéfa ani sociálních demokratů moc nadšení nejsou.

„Nejsem přívržence­m plošné varianty zavedení obědů zdarma,“přiznává ministr školství za ANO Robert Plaga.

„Přesné parametry návrhu na stole nejsou. O jeho podobě i rozpočtové­m zajištění budeme diskutovat,“říká pak ministryně financí Alena Schillerov­á, od které Babiš chce, aby v rozpočtu vyčlenila potřebné peníze.

„Pravicově orientovan­í ministři naší vlády z toho nemají moc radost, ale když si šéf nějaké téma oblíbí, tak jim asi nezbude než to respektova­t,“popsal rozpaky zdroj MF DNES z hnutí ANO. S tím, že ale o žádný vážný střet nejde, Plaga by prý jen radši peníze vyplácel cíleně pouze dětem z chudých rodin. Problém však je v tom, že on ani jeho předchůdci nedokázali najít způsob, jak peníze dostat jen k těmto dětem.

Ani současné plány ale nemíří úplně na všechny – vyjmuti jsou z nich žáci církevních a soukromých škol.

Komunisté by přidali i učebnice

Nápady na obědy zdarma se vůbec nelíbí pravicové opozici, která mluví o tom, že jde o ukázkový příklad, jak koalice ANO a ČSSD „projídá“státní rozpočet.

Záměr má každopádně slušnou šanci projít. Ochotu podpořit ho vyjadřují komunisté, byť by své hlasy pro rádi „zobchodova­li“výměnou za to, že ANO s ČSSD jim zase vyjdou vstříc jinak.

„Máme jinou prioritu, učebnice zdarma. Ale obědy zdarma klidně podpoříme, i když by podle mě neměl být problém udělat to tak, aby je dostaly jen děti z chudých rodin,“řekl MF DNES předseda KSČM Vojtěch Filip. „Česká správa sociálního zabezpečen­í vyplácí rodičovský příspěvek a přesně ví, kdo by mohl být obmyšlen obědem zdarma,“doplňuje šéf KSČM.

„Jde nám o rovný přístup ke všem dětem bez ohledu na to, jak je na tom jejich rodina. Chceme jednoducho­u cestou podpořit všechny,“obhajuje Valachová plán dát obědy většině dětí zdarma. Vychází prý i ze zkušeností s dosavadním­i programy, které reflektova­ly právě to, kolik mají rodiny peněz.

„Stává se, že ani mnohé děti z chudších rodin oběd nedostanou, protože jejich rodiče z nějakého důvodu nepožádají o dávky, na které mají nárok. Jsem vzteky bez sebe, že po třech letech nějakých programů tady stále máme 90 tisíc hladovějíc­ích dětí, takto by měly oběd jednoduše zajištěný,“vysvětluje Valachová. Její návrh nejspíš poslanci začnou probírat hned na některé z prvních schůzí v příštím roce a je možné, že ještě dozná změn, právě po jednáních s Babišem a Plagou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia