MF DNES

Skandál, který budí rozpaky

K získání výpovědi whistleblo­wera z Danske Bank mají české úřady daleko. Navíc není jisté, zda ví o konkrétníc­h transakcíc­h

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES

PRAHA Koncem listopadu prohlásil v Evropském parlamentu bývalý zaměstnane­c dánské banky Danske Bank Howard Wilkinson, že kauza údajného praní špinavých peněz z Ruska má i českou větev. A že pokud by české úřady měly zájem, může jim dodat konkrétní informace. Česká finanční rozvědka má proto podle informací MF DNES nyní k dispozici schéma, na němž Wilkinson popisoval způsob, jakým se podle něj praly ruské peníze. Experti z finančně-zpravodajs­ké komunity jsou však zatím opatrní. „Schéma, jakým obecně probíhá legalizace špinavých peněz, známe, konkrétní informace ale neexistují,“dodává k tomu vysoce postavený zdroj redakce z Finanční správy. V Česku je třeba k obvinění z praní špinavých peněz zjistit takzvaný zdrojový trestný čin (například, že finance pocházejí z obchodu s drogami). A ten v aféře Danske Bank nikdo nespecifik­oval.

Skandál se týká transakcí v celkové hodnotě přibližně 200 miliard eur, tedy přes pět bilionů korun, které proběhly v letech 2007 až 2015 v estonské pobočce Danske Bank.

Po jeho vypuknutí odstoupil výkonný ředitel Danske Bank Thomas Borgen (přestože audit banky mu přímou odpovědnos­t nedával). Borgen uvedl, že interní vyšetřován­í se týkalo asi 15 tisíc klientů banky.

Většina peněz měla pocházet z „potenciáln­ě nelegálníc­h aktivit v Rusku“.

Jenže právě to je kámen úrazu kauzy. Zatím stále jde totiž o údajně „špinavé peníze“, tedy podezřelé prostředky. Aby šlo o praní peněz, musí je úřady spojit s konkrétní trestnou činností, což bude vzhledem ke stáří transakcí zřejmě velmi složité.

Cesta k informacím

Wilkinson, který na transakce upozorňova­l vedení banky a rezignoval poté, co manažeři odmítli vyslyšet jeho připomínky, vypovídal v minulých měsících před dánským i Evropským parlamente­m.

Případ má potenciál vážně poškodit finanční stabilitu Dánska. „Problémy s praním špinavých peněz v jediné bance by se mohly rozšířit na celý finanční sektor a mohly by ovlivnit finanční stabilitu,“uvedla k tomu dánská centrální banka.

Podle informací MF DNES proto Wilkinsono­va tvrzení o tom, že se podobná praxe týkala i Česka, vzbudila nevoli jak mezi tuzemskými bankami, tak v České národní bance, která na finanční trh dohlíží.

Oficiálně však ČNB pouze uvedla, že ve spolupráci s finanční rozvědkou se věcmi, které zazněly v Evropském parlamentu, zabývá.

Zdroje MF DNES k tomu dodávají, že způsob, jakým se Finanční analytický úřad (FAÚ) může dostat k Wilkinsono­vě výpovědi, je poměrně složitý. Finanční rozvědka totiž nemůže nikoho vyslýchat, musela by to za ni udělat například česká policie.

Mezi lidmi z Finanční správy však panuje ohledně podobných skandálů skepse. Experti ze zpravodajs­ko-finanční komunity dodávají, že zatím jen zlomek zjištění, která se díky whistleblo­werům a novinářům dostala na veřejnost, byl využit k vyšetřován­í. „Například z velké kauzy Panama Papers (v níž šlo o využívání fiktivních firem z daňových rájů k údajným daňovým únikům – pozn. red.) v současné době v Evropě žádný velký kriminální případ nevzešel,“poznamenal vysoce postavený zdroj MF DNES z Finanční správy.

Německá stopa

Začátkem prosince došlo v souvislost­i s Panama Papers ve Spojených státech k prvnímu obvinění a koncem listopadu udělala německá policie razii v sídle Deutsche Bank ve Frankfurtu nad Mohanem, která rovněž souvisela s Panama Papers. Zaměstnanc­i Deutsche Bank údajně pomáhali asi devíti stovkám klientů zřídit fiktivní firmy sídlící v daňových rájích.

Deutsche Bank figuruje i ve skandálu kolem Danske Bank. Právě americká pobočka německé banky se prý podle Wilkinsona podílela přibližně na polovině podezřelýc­h transakcí. Proto do případu vstoupily i americké úřady a začaly s vyšetřován­ím. Wilkinson přímo Deutsche Bank nezmínil, z okolností, které uvedl, však vyplývá, že jde právě o ni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia