MF DNES

Rekordní dražba lahve Prazdroje

-

Tradiční vánoční charitativ­ní aukce na portálu iDNES.cz vynesla dva a tři čtvrtě milionu korun pro handicapov­ané. Prodávalo se deset originální­ch pivních lahví Pilsner Urquell. Vítěz za tu svou zaplatil 700 tisíc korun. Letošní celková suma je nejvyšší za sedm let konání akce.

„Klepu se a samozřejmě mám velikou radost,“řekl iDNES.cz vítěz, který se aukce účastnil pod přezdívkou „Chlast Slast“. Za svou lahev zaplatí 700 tisíc, což je bezkonkure­nčně nejvyšší částka v sedmileté historii.

Dražby se letos zúčastnil potřetí s vědomím, že přispívá na dobrou věc. „Dobře se to draží, když víme, že to půjde lidem, kteří to potřebují,“podotkl s tím, že vyráží na oslavu, kde si s kamarády přiťukne nejen šampaňským, ale i plzeňským pivem.

Letošní aukce pivních lahví Pilsner Urquell byla rekordní v několika ohledech. Vynesla vozíčkářům nejvyšší sumu 2 759 988 korun, jen první tři dražitelé překonali svými příhozy celý výnos loňské aukce a rekordní byl i čas, o který se dražba protáhla.

Výtěžek dostane Centrum Paraple, jež pomáhá vozíčkářům s poškozením míchy. „Raduji se z toho, opravdu jsem to nečekal,“svěřil se iDNES.cz Zdeněk Svěrák, který stál u zrodu centra. „Jestli mě paměť nešálí, je to o více než milion korun více než loni. Myslím, že to bude nejdražší pivní lahev na světě,“dodal.

Designéři Václav Mlynář a Jakub Pollág ze studia deFORM vložili do letošních aukčních lahví symboliku stého výročí vzniku republiky prostředni­ctvím sta vybroušený­ch faset po obvodu lahve nebo užitím trikolory v křišťálové zátce. (iDNES.cz)

 ??  ?? Jedinečná lahev má sto faset, symbol stého výročí vzniku republiky
Jedinečná lahev má sto faset, symbol stého výročí vzniku republiky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia