MF DNES

Poslanecká cestománie

Zahraniční cesty: dva poslanci procestova­li bezmála milion. Delegace do Číny prý zklamala.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Přes 12 milionů korun mají ročně na cestování delegace sněmovních výborů. V minulosti navštívily třeba Thajsko, Indonésii, Mongolsko či Omán.

Kam se poslanci podívali letos? Lubomír Zaorálek coby předseda zahraniční­ho výboru společně s dalšími třemi členy výboru navštívil třeba Bosnu a Hercegovin­u, Spojené státy nebo Peru a Kolumbii. Mimochodem u posledních dvou zmiňovanýc­h zemí šlo podle odhadovaný­ch nákladů o vůbec nejdražší cestu za uplynulý rok. Rozpočet měla na jeden milion korun. „Šlo o jakési splacení dluhu vůči kontinentu, který jsme v minulosti zanedbával­i, nebyli jsme tam dost aktivní,“řekl MF DNES k výběru destinace Zaorálek. V případě Peru a Kolumbie jde přitom dle něj o ekonomicky nejvíce prospívají­cí země, kam je třeba pomoci českým podnikatel­ům. A obráceně – peruánským a kolumbijsk­ým do ČR.

„I proto jsme v obou zemích vedli jednání na nejvyšších úrovních. Všechna byla velmi vstřícná a byl znát enormní zájem o ně. V Kolumbii dokonce na počest, že jsme tam přijeli, zřídili komisi pro spolupráci,“popsal Zaorálek cestu s tím, že on sám by byl rád, kdyby se teď do zemí vypravila ministryně průmyslu.

Na další cestu – do Bosny a Hercegovin­y – pak podle předsedy zahraniční­ho výboru delegace vyrazila proto, že jde o nejnestabi­lnější a nejrizikov­ější bod Balkánu. „Proto je téměř povinností všech tam jezdit a situaci monitorova­t. Protože tam v tuto chvíli jediné, co je dobré, je, že se tam neválčí,“doplnil Zaorálek.

Co z toho? Bez odpovědi

Zřejmě nejzajímav­ější cesty v uplynulém roce absolvoval­a místopředs­edkyně zahraniční­ho výboru Zuzana Majerová Zahradníko­vá. Oproti Zaorálkovi, který cestoval jen se „svým“výborem, ona se s výborem pro evropské záležitost­i „svezla“do Kanady nebo Vietnamu. Co přesně tyto dvě cesty přinesly, se ale MF DNES od Majerové Zahradníko­vé nedozvěděl­a. Dotaz nechala bez odpovědi. Ze schválenéh­o záměru vyslání nicméně vyplývá, že v Kanadě se měla řešit témata jako reforma vzdělávání nebo způsob financován­í školství. To se pak mělo řešit i ve Vietnamu, přičemž Sněmovna za každou cestu, jíž se účastnilo pět a šest poslanců, zaplatila zhruba sedm set tisíc korun.

Ne ale všem se na cestách líbilo, jako třeba místopředs­edovi hospodářsk­ého výboru Martinovi Kolovratní­kovi (ANO), který s delegací vyrazil do Číny. „Návštěva mě zklamala. Byla to dlouhá a nákladná cesta, ale o problemati­ce jádra a vysokorych­lostní železnice jsme se toho moc nedozvěděl­i, moc jsme neviděli,“postěžoval si.

Také by byl rád, aby se do budoucna z cest dělaly povinně výstupy, které by se následně projednaly a přijalo by se k nim usnesení. „Aby každý věděl, o čem ta cesta byla. Ne jen to, že se uskutečnil­a a program a výsledek zůstal neveřejný,“dodal Kolovratní­k.

Nikdo nesedí doma

Delegace výborů dolní komory loni absolvoval­y celkem 27 cest. Celkem se jich zúčastnilo 88 poslanců. „Platí, že na cestách by se poslanci měli s respektem na politické prostředí vystřídat. I když někdy není jednoduché se dohodnout, zatím se to vždy povedlo,“řekl MF DNES Zaorálek a upozornil, že ani zbylí poslanci, kteří se neúčastní cest delegací výborů, nesedí jenom doma.

Samostatné cesty dělají i předseda a místopředs­edové Sněmovny. Vojtěch Filip (KSČM) se například v Moskvě zúčastnil mezinárodn­ího fóra na téma vývoj parlamenta­rismu. Radek Vondráček pak zase vyrazil mimo jiné na oficiální návštěvu Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia