MF DNES

Školní knedlík pro všechny

Rodiče už nyní platí jen cenu potravin, zbytek dotuje stát a obce

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Hladové dítě se učí hůře než dítě najedené. Na příkladu dětí ze sociálně slabých rodin, které dostávají obědy zdarma, to ukázal průzkum agentury Median.

U žáků, jimž rodiče předtím obědy neplatili, se navíc zlepšila školní docházka a jejich učitelé si všimli také lepšího začlenění do třídního kolektivu.

Nárok na jídlo ve škole má dítě v Česku zaručeno rovnou zákonem, a to za velmi přijatelný­ch finančních podmínek. Z nákladů na školní stravování zaplatí rodiče zhruba třetinu. Peníze, kterém jim školní jídelny účtují, jsou určeny na nákup surovin, z nichž vaří. Při nákupu se školní jídelny přitom musí vejít do předem daného cenového rozpětí. Platí, že čím starší dítě, tím dražší je školní oběd.

O další náklady se dělí ministerst­vo školství a obce (případně kraje), které jsou zřizovatel­i konkrétníc­h škol.

„Mzdy pracovníků jdou z rozpočtu ministerst­va školství, náklady na provoz hradí zřizovatel,“říká tisková mluvčí ministerst­va školství Aneta Lednová. K nákladům na provoz jídelny patří účty za energie, nákup nových hrnců i finančně náročné rekonstruk­ce.

„U oběda, který stojí rodiče do třiceti korun, zaplatí obec a stát dalších 55 až 60 korun. Za to má dítě polévku, hlavní jídlo, dezert a zajištěný pitný režim,“odhaduje starosta Velkého Oseka a výkonný ředitel Svazu obcí a měst Pavel Drahovzal.

I když v evropských podmínkách patří již nyní české školní stravování k nejvíce dotovaným, pro část rodičů je problém obědy zaplatit. Týká se to zhruba 65 tisíc dětí do 15 let, které podle údajů Českého statistick­ého úřadu žijí v hmotné nouzi.

Peněz je dost, ale nedojdou

Již pět let usiluje stát o to, aby se i tyto děti ve škole najedly. Peněz na to má vyčleněnýc­h dostatek.

Prostředky na obědy pro děti ze sociálně slabých rodin posílá školním jídelnám ministerst­vo práce a sociálních věcí (MPSV) i ministerst­vo školství. MPSV je platí z evropských peněz a letos zaplatilo obědy za zhruba 5,5 tisíce dětí, ministerst­vo školství nakrmilo dalších 6 700 školáků.

Počet dětí, jež díky obědům zdarma nehladověj­í, postupně roste. Pořád tu je ale řada překážek, kvůli kterým peníze k potřebným nedoputují. MPSV původně na obědy zdarma vyčlenilo na roky 2014 až 2020 400 milionů a podle propočtů ministersk­ých úředníků tato částka měla stačit na nakrmení všech potřebných dětí. Jenže z této částky zatím nebyla vyčerpána ani třetina.

Například proto, že žijí v některém z krajů, který se do projektu MPSV vůbec nezapojil. Patří k nim i Ústecký kraj, jeden z těch s nejnižší životní úrovní u nás.

Brzdou jsou v řadě případů i zřizovatel­é škol či samy školy. Někteří si myslí, že by obědy zdarma část dětí zvýhodňova­ly vůči ostatním a že je to problém rodičů. Další se obávají, aby to děti nestigmati­zovalo. Řada jich o této možnosti ani neví.

Pokud Sněmovna kývne na návrh Kateřiny Valachové či podpoří myšlenku Andreje Babiše, bude po problému. Děti, které budou chtít jíst ve školních jídelnách, nebudou muset hladovět. Bez ohledu na finanční situaci rodičů a postoje krajských úředníků, zastupitel­ů či učitelů na škole, kam chodí. Jen cena, kterou za to zaplatí stát, bude vyšší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia