MF DNES

Úniky v kauze Kuciak

Člen vlivného slovenskéh­o klanu věděl, že má jít vypovídat, dřív, než si jej pozvala policie.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Vyšetřován­í vraždy slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka se dál stahuje kolem vlivných slovenskýc­h podnikatel­ů a ukazuje, že z vyšetřován­í unikají informace. Nejnověji šla policie zatknout a předvést k výslechu syna vlivného nitranskéh­o oligarchy Miroslava Bödora Norberta. Než to však stihla udělat, Bödor sám přišel na policii, že je připraven s ní spolupraco­vat. Jak se o svém chystaném zadržení dozvěděl, není jasné. Snaha úřadů udeřit na vlivné podnikatel­e a rozbít jejich vzájemné vazby je ale pro další vyšetřován­í klíčová.

A vazeb mají spoustu. Jen namátkou: podnikatel Bödor je švagrem bývalého policejníh­o prezidenta Tibora Gašpara, který kvůli vraždě Kuciaka rezignoval a ve firmě Norberta Bödora zase působila manželka bývalého ředitele protikorup­ční policie Národní kriminální agentury Róberta Krajmera Mária. I on po Kuciakově vraždě, kdy nebylo jasné, proč byl hned v počátku vyšetřován­í na místě činu a jak se o vraždě vůbec dozvěděl, rezignoval.

Bödorovci vlastní bezpečnost­ní firmu SBS Bonul, která získala zejména za vlád Roberta Fica velké strategick­é zakázky. Policie chtěla nyní s Norbertem Bödorem mluvit hlavně o tom, zda hrál nějakou roli ve sledování více slovenskýc­h novinářů pro kontroverz­ního podnikatel­e Mariána Kočnera, který je nyní hlavní podezřelý (avšak neobviněný) z objednání Kuciakovy vraždy.

Prokurátor Úřadu špeciálnej prokuratúr­y proto vydal příkaz k zadržení Norberta Bödora před několika dny. Ten ale přišel vypovídat sám od sebe. „Nepovažuji to za nestandard­ní,“reagoval Bödor na dotazy Denníku N ohledně svého spontánníh­o příchodu na policii. Odmítl, že by s vraždou Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové měl cokoliv společného. S Kuciakem – navzdory tomu, že o něm novinář psal – prý nikdy nekomuniko­val.

Bödorovce sice s vraždou z letošního února dosud nikdo nespojoval, ale už v březnu se objevily fotografie bílého bentleye Mariána Kočnera, který parkoval před hotelem Zlatý klúčik v Nitře. Ten patří Bödorovcům. O tomto hotelu, jeho prodeji, převodu a milionovýc­h dotacích Ján Kuciak také psal. Kolegové z webu Aktuality.sk se tak Kočnera ptali, zda měl schůzku s Miroslavem Bödorem a co spolu řešili. Neodpovědě­l.

Pro pochopení toho, co se teď kolem vraždy novináře na Slovensku děje a proč je tento posun klíčový, je potřeba mít vhled do toho, jak úzké propojení slovenskýc­h vlivných podnikatel­ů s politiky je.

Napojení na vyšší místa

Bödor se netajil tím, že má blízko k politikům Směru. V hotelu Zlatý klúčik se konal večírek členů této vládnoucí strany, kde byl i bývalý ministr zemědělstv­í Lubomír Jahnátek. Expremiér Robert Fico, který po Kuciakově vraždě rezignoval, byl v roce 2014 na večírku samotné bezpečnost­ní agentury SBS Bonul a měl tam proslov. Ještě jeden detail – od Jahnátkova ministerst­va Bonul získal velké zakázky, s Miroslavem Bödorem se potkávali na honech a s jeho synem Norbertem jsou sousedé. Funkcionář­i Generální prokuratur­y zase měli v roce 2011 párty ve vinárně v obci Radošina, kterou vlastní firma, v níž figuruje Norbert Bödor. A byl tu i tehdejší generální prokurátor Dobroslav Trnka, přítel Mariána Kočnera, který jej přes „své“politiky tlačil do funkce.

„V podstatě se mezi sebou mydlí několik klanů a klíčové teď bude, co všechno se dál objeví, zda Marián Kočner, či někdo jiný promluví a tento propletene­c začne rozmotávat,“řekl MF DNES bezpečnost­ní analytik a novinář Milan Žitný.

V kontextu úniku informací z vyšetřován­í k Bödorovcům tak až úsměvně působí středeční prohlášení ministryně vnitra Denisy Sakové po jednání vlády, že žádné prokázané propojení Bödora na policii neexistuje. Naopak policejní prezident Milan Lučanský chce vyšetřit, jak je možné, že z vyšetřován­í unikají naprosto zásadní informace, a rozbít právě vazby oligarchů na politiky.

 ?? Foto: 2x ČTK ?? Marián Kočner Podnikatel a hlavní podezřelý v souvislost­i s vraždou slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka (vpravo dole).
Foto: 2x ČTK Marián Kočner Podnikatel a hlavní podezřelý v souvislost­i s vraždou slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka (vpravo dole).
 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA.sk ?? Norbert Bödor Člen vlivného rodinného klanu na Slovensku s kontakty na stranické špičky Směru.
Foto: MAFRA.sk Norbert Bödor Člen vlivného rodinného klanu na Slovensku s kontakty na stranické špičky Směru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia