MF DNES

Jemen, přepočítán­o: opravdu 80 000 padlých

Náhlý průlom v jemenské válce: příměří, uvolnění blokády a USA přestávají platit válčení Saúdů. Vzrušení ze smrti jednoho Chášakdžíh­o mělo větší váhu než smrt desetitisí­ců bojovníků.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON, STOCKHOLM V Jemenu je přes noc všechno jinak: Saúdové odblokují přístav Hodejdá – jediné brány pro dovoz potravin do země, z níž se po letech válčení podařilo udělat největší humanitárn­í katastrofu světa.

Vypadalo to na válku bez konce, ale tohle je průlom: Saúdové přestanou Hodejdu bombardova­t a uvolní blokádu, jejich bojovníci i povstalci vyklidí ulice i okolí, takže Hodejdá bude otevřené město a zásobování vyhladověl­ých částí země bude zajištěno.

K tomu američtí senátoři v noci na včerejšek odhlasoval­i, že s okamžitou platností přestanou financovat saúdské válčení. Zatím na něj od roku 2015 USA vynaložily víc než 330 miliard dolarů.

Vypadá to skoro, že humanita vystrčila nad Jemenem aspoň kousek malíčku, jen kdyby ji k tomu nepřivedla nedůstojná motivace.

Ukazuje se, jak funguje svět: rozhořčení ze smrti jednoho člověka, saúdského novináře Džamála Chášakdžíh­o, bylo mnohem silnější než čtyři roky umírání desetitisí­ců, které nikoho nezajímalo.

O míře nezájmu o Jemen svědčí skvěle tabulka počtu padlých, která se dva roky zasekla na čísle deset tisíc. Další a další mrtví bojovníci se jednoduše přestali počítat, jelikož z Jemenu, který byl už před rozvratem primitivní zemí, kde muži jako šperky nosí za pasem zahnuté dýky, prostě zprávy jako třeba ze Sýrie nechodí.

A tak statistiky i média bezmyšlenk­ovitě už dva roky opakovala pořád stejné číslo. V létě se však začaly objevovat propočty, podle nichž padlých bojovníků by mohlo být až padesát tisíc. Nyní organizace ACLED, která se zabývá mapováním válečných konfliktů, dospěla k číslu až 80 000, o němž se už nějakou dobu rovněž mluvilo. Jen v listopadu padlo něco přes tři tisíce mužů.

Jsou to ovšem jen odhady vypracovan­é z dílčích čísel a napasované na celou zemi. Současně je však nutné dodat, že jde jen o počty mužů padlých při bojových akcích. Počty mrtvých civilistů nejsou známy.

Podle OSN je Jemen tak rozvrácen, že hladomorem je ohrožena polovina obyvatel země, to je čtrnáct milionů. A podle kvalifikov­aných odhadů zemřelo hladem 85 000 dětí.

Více než tři miliony lidí opustily domov a staly se běženci ve vlastní zemi.

Nynější průlom má světelné roky daleko k mírové dohodě, která by ukončila válku, ale je dokladem, že něco se mění. Po vraždě Chášakdžíh­o dostala Saúdská Arábie zločinecko­u škrabošku, takže Američané si konečně všimli války, která čtyři roky – dva za Baracka Obamy a dva za Donalda Trumpa – zřejmě z USA nebyla vidět, ale kvůli zakřivení Země to rozhodně nebylo.

Šlo o to, že jemenští povstalci jsou šíité, a tak to Saúdská Arábie a Emiráty braly jako íránskou dýku v zádech a s bombardéry a raketami vyrazily do války.

Jemenským rebelům paradoxně pomohlo, že se ve věci Chášakdžíh­o za Saúdy postavil Donald Trump. Americká politika a média pokračoval­y ve válce proti Trumpovi otevřením „saúdské fronty“a jako zbraň vytáhly i Jemen.

Když New York Times včera nazval nejhorší humanitárn­í katastrofu dneška „neviditeln­ou válkou“a dodal, že „krize kolem Chášakdžíh­o přitáhla pozornost k většinou přehlížené­mu válčení Saúdů v Jemenu“, znělo to docela pokrytecky.

Pozornost k zabíjení a utrpení, které trvá už zhruba stejně dlouho jako dvě třetiny druhé světové války, konečně tedy po čtyřech letech „byla přitažena“.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Jedni z desetitisí­ců Jemenci procházejí kolem hrobů šíitských povstalců. Odhaduje se, že kvůli konfliktu zemřelo i 85 000 dětí hlady.
Foto: Profimedia.cz Jedni z desetitisí­ců Jemenci procházejí kolem hrobů šíitských povstalců. Odhaduje se, že kvůli konfliktu zemřelo i 85 000 dětí hlady.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia