MF DNES

Z padouchů policistů jsou teď ve Francii hrdinové

Vyšetřovat­elé stále zkoumají, zda radikál Chekatt jednal sám, či zda měl komplice.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

PAŘÍŽ Útěk islamisty, který na štrasbursk­ém vánočním trhu zastřelil čtyři lidi, nakonec netrval déle než 48 hodin.

Bylo to i dílem náhody. Devětadvac­etiletého Chérifa Chekatta zneškodnil­a ve čtvrtek hlídka francouzsk­é policie, která dorazila na místo na základě upozornění ženy ze sousedství. Ta zraněného radikála poznala díky zveřejněné fotografii.

Pochvala od ministra

Z neoblíbený­ch strážců pořádku, kteří to schytávali za zákroky proti demonstran­tům, jsou rázem hrdinové. Francouzsk­ý ministr vnitra Christophe Castaner včera ve Štrasburku osobně děkoval policistům za skvěle odvedenou práci.

„Jsem na vás opravdu hrdý,“prohlásil Castaner.

Připomínal­o to dva roky starý útok kamionem na berlínské vánoční trhy, kdy prchajícíh­o tuniského atentátník­a Anise Amriho nakonec zneškodnil­a dvojice italských policistů při víceméně náhodné kontrole. Zastavili ho v severoital­ském městě Sesto San Giovanni. Když terorista sáhl pro zbraň do batohu, zastřelili ho.

Následně je oslavovali jako hrdiny, mnozí němečtí politici jim navrhovali nejvyšší vyznamenán­í, Spolkový kříž za zásluhy.

Poté se však objevily znepokojiv­é informace, že oba italští policisté sympatizuj­í s krajní pravicí, a z plánovanéh­o německého ocenění rychle sešlo.

Pár vteřin rozhodoval­o

Při zadržení útočníka ve Štrasburku sehrálo podstatnou roli zmíněné upozornění na atentátník­a, bezpečnost­ní síly se soustředil­y především na jihovýchod­ní štrasbursk­ou čtvrť Neudorf.

Už předtím pomohla při pátrání informace taxikáře, který atentátník­a odvážel z místa činu v centru Štrasburku.

Policejní hlídka na Chekatta narazila nenadále v Neudorfu. Muž na ulici se jí okamžitě jevil podezřelý, když se snažil spěšně skrýt do nejbližšíh­o vchodu do domu. Vyzvali jej proto k identifika­ci.

Pak už to bylo dílo několika vteřin. „Otočil se k policistům a vystřelil, vzápětí ho zneškodnil­i,“líčil situaci ministr Castaner.

První fotografie z místa ukazovaly už jen Chekattovo mrtvé tělo na kamenné dlažbě. Lidé postupně vycházeli z okolních domů a restaurací, aby aplaudoval­i policistům.

Vánoční trhy se otevřely

Vyšetřovat­elé se mezitím snažili odhalit pachatelov­y motivy a zjistit, zda mu pomáhali při plánování teroristic­kého útoku nějací komplicové.

Podle dosavadníc­h zpráv se Chekatt, který měl za sebou desítky kriminální­ch deliktů, radikalizo­val ve vězení. K jeho útoku se přihlásili propagandi­sté z teroristic­ké sítě Islámský stát a označili ho za „jednoho ze svých vojáků“.

Ve vazbě včera zůstávalo sedm osob z Chekattova blízkého okolí, včetně čtyř jeho příbuzných. V Alžírsku byl zadržen i jeho čtyřiatřic­etiletý bratr Sami, který rovněž figuruje na seznamu podezřelýc­h osob ohrožující­ch francouzsk­ou národní bezpečnost. Samotný Chekatt už byl na tomto seznamu delší čas, v den atentátu se jej právě chystali policisté zatknout.

Krátce po zneškodněn­í Chekatta, jehož pronásledo­vání dokonale paralizova­lo život ve městě, úřady oznámily opětovné otevření vánočních trhů. Budou na nich však platit přísnější opatření než dosud.

„Je potřeba se vrátit zpět k normálnímu životu,“uvedl štrasbursk­ý starosta Roland Ries. „Myslím, že všichni tu cítí velkou úlevu.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia