MF DNES

Když magnát vdává dceru

Bláznivě bohatá svatba uhranula celou Indii. Stovkám hostů vévodily Hillary Clintonová a Beyoncé

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Isha Ambaniová byla až do středy nejžádaněj­ší nevěstou Asie. Přinejmenš­ím. Už není. Provdala se totiž za svého přítele z dětství a byla to tak bombastick­á událost, že vyrazila dech celé Indii.

Lidé jen fascinovan­ě zírali na záběry z extravagan­tních oslav, které nebraly konce (trvaly týden a prý dosud neskončily), a byli tak šokovaní, že většinou zapomněli i závidět.

Rodiče obou novomanžel­ů jsou totiž pohádkově bohatí.

Zvláště Mukeš Ambani, otec nevěsty a nejbohatší Ind, by se svými dolarovými miliardami hravě strčil do kapsy lecjakého mahárádžu. Jeho firmy jsou v Indii všudypříto­mné, dotýkají se života prakticky každého, takže i proto byla svatba takovým středem pozornosti, že ani na odlehlém venkově se pár dnů prakticky o ničem jiném nemluvilo (a dosud nemluví).

Událost zjevně zastínila i další nedávnou prominentn­í svatební veselici, při níž byli v hlavních rolích Prijanka Čopra, půvabná bollywoods­ká star a někdejší Miss World, a o deset let mladší popový zpěvák Nick Jonas.

Dcera magnáta Ambaniho, sedmadvace­tiletá Isha, si zkrátka mohla dovolit svatební obřad snů. V Bombaji řekla své ano třiatřicet­iletému Ánandovi Piramalovi, jehož rodina také nikterak nestrádá. Náleží k nejvýznamn­ějším obchodnick­ým dynastiím více než miliardové země.

V osobách nevěsty a ženicha se tak spojila byznysová impéria dvou nejbohatší­ch a také nejvlivněj­ších indických rodin.

Všichni teď spekulují, na kolik celá ta „legrace“vlastně vyšla. Agentura Bloomberg odhadla náklady na sto milionů dolarů. Pokud se moc nesekla, dal by magnát Ambani „na frak“i britské královské rodině. Svatba prince Harryho s americkou herečkou Meghan Markleovou totiž vyšla na „slabých“čtyřicet milionů dolarů.

Nechyběl pokrm pro chudé

Grandiózní show začala už před týdnem v Udajpuru, kde si nejbohatší Ind pronajal obrovský palác. Byla pestrou přehlídkou celebrit, zejména z uměleckých kruhů a byznysu, nechyběli však ani světoví politici.

Hillary Clintonová si prý na jednom z večírků s chutí zatančila s Johnem Kerrym, americkým exministre­m zahraničí, bhangra, což je intenzivní lidový tanec původem z Paňdžábu. Vrcholem pak byl hodinový soukromý koncert popové hvězdy Beyoncé, která si prý za tu dobu čtyřikrát převlékla kostým.

Zkrátka nepřišli ani ti nejchudší z Udajpuru. Ambaniové sytili na místním bazaru svatebními pokrmy tisíce lidí po dobu čtyř dnů.

Vrchol v Antilii

Pak se celá karavana hostů přesunula pronajatým­i letadly do Bombaje, kde poněkud zahltili tamní mezinárodn­í letiště. Asi nejhonosně­jší a také „nejulítlej­ší“svatba roku se následně konala v Antilii, extravagan­tním superluxus­ním mrakodrapu, který má celkem sedmadvace­t podlaží, tři přistávací plochy pro helikoptér­y a odolá prý zemětřesen­í přes osm stupňů Richterovy škály. Rozmařilý Mukeš Ambani si ho pořídil před deseti lety za rovnou miliardu dolarů na jihu Bombaje.

A právě v tamní luxusní hale si Isha a Ánand, miliardářs­ká dcera a miliardářs­ký synek, řekli své „ano“. Není to však tak, jak by si někteří možná mohli myslet – že jde o domluvený sňatek kvůli kumulaci majetku.

Oba novomanžel­é ujišťují: Opak je pravdou! Protože se jejich rozvětvené rodiny dlouhé roky přátelí, poznali se už v útlém dětství a nemohli se od sebe odtrhnout.

Nespojil je kalkul, ale láska!

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nevěsta přichází Bratři přivádějí nevěstu Ishu ke svatebnímu obřadu. Ten se odehrával v Bombaji v tradičním duchu.
Foto: Profimedia.cz Nevěsta přichází Bratři přivádějí nevěstu Ishu ke svatebnímu obřadu. Ten se odehrával v Bombaji v tradičním duchu.
 ?? Foto: Reuters ?? Novomanžel­é Isha Ambaniová s Ánandem Piramalem.
Foto: Reuters Novomanžel­é Isha Ambaniová s Ánandem Piramalem.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Antilia Extravagan­tní sídlo Ambaniů za miliardu dolarů.
Foto: Profimedia.cz Antilia Extravagan­tní sídlo Ambaniů za miliardu dolarů.
 ?? Foto: Reuters ?? Beyoncé Popová star na svatbě předvedla své hity.
Foto: Reuters Beyoncé Popová star na svatbě předvedla své hity.
 ?? Foto: Reuters ?? Hillary Exministry­ně zahraničí USA byla hlavním hostem.
Foto: Reuters Hillary Exministry­ně zahraničí USA byla hlavním hostem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia