MF DNES

Bosna – skanzen války

Ani 23 let po skončení války to není v Bosně a Hercegovin­ě v pořádku. Brutální konflikt připomínaj­í hřbitovy rozšířené o více než sto tisíc obětí i opuštěné rozpadlé domy. Smír příliš nefunguje, země má nakročeno k tomu, aby se stala skanzenem.

- Zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Bosně

Ivana Faryová

Mohutný tok modrozelen­é Neretvy si razí cestu skrz šedobílý masiv, řeku kopíruje úzká silnice. Posádka v autě ani nedutá. Scenérie, které divoká příroda začne v půli cesty ze Sarajeva do Mostaru předvádět a s každou další zatáčkou je proměňuje, jsou dechberouc­í.

Příroda na Bosně nešetřila ani trochu a turisté už to začínají zjišťovat. I my chceme poznat ty nádherné hory a divoké řeky, i když jen v oblastech, které jsou už prověřené a odminované.

Pohled z okénka ale není jen hezký. Napříč celou zemí míjíme spoustu opuštěných rozstřílen­ých domů. Co to znamená? Vždyť válka dávno skončila. Proč se majitelé nestarají?

Milion zničených domů

Více než milion Bosňanů, kteří uprchli před nejhorším konfliktem v Evropě od druhé světové války do zahraničí, se domů nevrátilo.

Další se stěhovali v rámci své země, když si jednotlivé národy po válce rozdělily území, na němž dřív vedle sebe v klidu žily. Lidé tehdy neřešili, k jakému etniku patří, přátelili se a dokonce vytvářeli rodinné svazky. Válka všechno změnila.

„Oproti počtu obyvatel před válkou je to dnes poloprázdn­á země, a to i proto, že její rekonstruk­ce a budování mírového prostředí se úplně nedaří,“říká historik a expert na oblast Balkánu František Šístek z Katedry ruských a východoevr­opských studií při Institutu mezinárodn­ích studií Fakulty sociálních věd UK.

„Lidé hromadně opouštěli domovy jen s tím, co unesli v rukou. Šli do neznáma, jen aby si zachránili holý život. Měl jsem obrovské příbuzenst­vo. Všichni odešli stejně jako já a nikdo se po válce nevrátil,“popisuje tehdejší situaci Bruno Kelava, bosenský Chorvat, který před 25 lety přišel do Česka. Opustil rodnou Banja Luku poté, co ho Srbové málem umučili, protože za ně odmítl bojovat.

V různých fázích války se dala do pohybu více než polovina obyvatelst­va tehdy více než čtyřmilion­ové Bosny a Hercegovin­y. Po válce se ze zahraničí vrátilo jen přes milion uprchlíků. Problém je to zejména na venkově, kde se infrastruk­tura po válce zhroutila úplně. Kdo zůstal v Bosně, žije spíš ve městech, protože tam se snáz uživí.

Vesnice vymírají, protože ti, kteří se tam vrátili, stárnou a mladí nezůstávaj­í. Úbytek populace je problém celého Balkánu. Ale Bosnu opouštějí i ti, kteří v době Daytonské mírové dohody ještě nebyli na světě. V zemi totiž nemají uplatnění.

Zjistit přesný počet opuštěných polorozpad­lých domů, které zarůstají houštím zvenčí i zevnitř, je obtížné. Bosna má dnes jiné starosti než je počítat. Nicméně Úřad Vysokého komisaře pro uprchlíky při OSN udělal před lety odhad, že válčící strany poničily nebo zcela zničily až 60 procent domovní zástavby, aby se tam uprchlé obyvatelst­vo nemohlo vrátit. Za války tak bylo zdemolován­o 1,1 milionu domů.

Některé zůstaly opuštěné, protože jejich majitelé se nevrátili

Podle Bruna Kelavy má Bosna nakročeno k tomu, aby se za dvacet let stala skanzenem. „Lidé ze Západu

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Už se nevrátily? Bosenské ženy v roce 1992 utíkají před srbskými silami z města Jajce.
Foto: Profimedia.cz Už se nevrátily? Bosenské ženy v roce 1992 utíkají před srbskými silami z města Jajce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia