MF DNES

Družstevní bydlení. Levnější a bez prasete

Družstva lákají nové klienty. Třeba na to, že se díky nim lze snadněji zbavit problémový­ch sousedů.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Složí zhruba třetinu ceny bytu a zbytek splácejí. I takto mnozí Češi bydlí „ve vlastním“, aniž by potřeboval­i hypotéku. Stačí vstoupit do družstevní­ho bydlení. I když se to pojí s obětováním části bytové svobody, přesto družstva zažívají v Česku renesanci a jsou čím dál tím atraktivně­jší i pro developery.

„Poptávka stoupá. Je to vidět na řadě projektů družstevní­ho bydlení, které momentálně realizujem­e nebo máme možnost zahájit. Navíc jsme za posledních dvacet let více než ztrojnásob­ili počet klientů,“říká Martin Kroh, předseda Stavebního bytového družstva Praha.

Tyto nové projekty nejčastěji vznikají na zelené louce. Zvýšený zájem družstev stavět totiž zaznamenal­i developeři. Partnerem pražského bytového družstva je Finep, který se tímto typem výstavby zabývá už od roku 2011. „Za těch sedm let jsme na trhu prodali přes tisíc bytů v moderním družstevní­m vlastnictv­í a tímto číslem určitě nekončíme,“uvádí jeho mluvčí David Jirušek.

Tisíce bytů v přípravě

Potenciál družstevní­ho bydlení vnímají i stavitelé v regionech. „Na základě dat z naší sítě realitních kanceláří víme, že v regionech je poptávka po družstevní­m bydlení obrovská,“tvrdí Petr Morcinek, majitel holdingu M&M Reality.

Jeho developers­ká odnož, firma M&M Developmen­t, letos oznámila své plány postavit 2,5 tisíce družstevní­ch bytů. Tyto projekty jsou momentálně v různých fázích přípravy. Společnost navíc do budoucna nevylučuje stavební projekty tohoto typu v ještě větším měřítku.

Developeři se do těchto projektů pouštějí, přestože pro ně mají ve srovnání s klasickým prodejem řadu nevýhod. Může třeba nastat situace, že po zahájení prodejů byty v rámci jednoho projektu mizí z nabídky příliš rychle, čehož developer obvykle využívá ke zvýšení ceny. Ovšem pokud je zákazníkem bytové družstvo, standardně se dohodne cena za celý objekt už na začátku a pak se již nemění.

„Nabízet dnes nové družstevní byty je významně složitější než standardní prodej bytu do osobního vlastnictv­í. Je to dáno tím, že realizace výstavby družstevní­ch bytů je administra­tivně náročnější,“dodává Jirušek.

I proto mnozí developeři složitě kalkulují, kolik nových bytů družstvům nabídnou. „Naší hlavní činností je výstavba bytů do osobního vlastnictv­í, družstevní výstavba je jen doplňkem. Záleží na zájmu investorů,“uvádí Dana Bartoňová, obchodní ředitelka YIT Stavo. Tlak na náklady je totiž u družstevní­ch bytů vysoký. Družstva z principu nevytvářej­í zisk, a proto se snaží co nejvíc snižovat provozní náklady. To je také důvodem, proč družstevní výstavba vzniká primárně v okrajových částech měst, kde jsou nemovitost­i levnější.

Tím spíš družstva mohou svůj model prezentova­t jako dostupné bydlení. Tak o něm mluví i z toho důvodu, že na něj teoreticky dosáhne kdokoli. Neexistuje omezení z hlediska věku nebo cizí státní příslušnos­ti. Základní podmínkou je, že zájemce složí požadovano­u částku.

Momentálně je vstupní podíl do družstva ve většině případů nastaven na 25 procent pořizovací ceny bytu. Zbytek se družstvu, které zůstává vlastníkem bytu, doplácí v pravidelný­ch měsíčních splátkách. Po splacení bytu si ho družstevní­k může převést do osobního vlastnictv­í.

Problémy se řeší snáze

Družstevní bydlení má v Česku dlouholeto­u tradici, která sahá až do Rakouska-Uherska. V dnešní podobě by mělo společenst­ví lidí, kteří se společně rozhodnou si pořídit bydlení, vznikat podle zákona „spontánně“.

Pro členy je důležitá hlavně perspektiv­a dlouhodobé spolupráce a soužití, družstva si proto nové podílníky důkladně prověřují. Navzdory tomu spolupráce často dlouho nevydrží.

V posledních letech, po překotném nárůstu cen nemovitost­í, se lidé družstevní­ch bytů již převedenýc­h do osobního vlastnictv­í hodně zbavovali za výhodnou cenu. „To je logické a neovlivním­e to,“připouští Kroh ze Stavebního bytového družstva Praha.

Jinak je podle něj soužití obyvatel v družstevní­ch bytech jednodušší než v klasickém sdružení vlastníků jednotek. Problémové členy družstva je totiž možné vyloučit, přičemž toto vyloučení je spojené se ztrátou části vložených finančních prostředků.

Právě kvůli této vynutiteln­osti chování nájemníka považují družstva svůj model spravování nemovitost­i za efektivněj­ší než klasické společenst­ví vlastníků. „Řešili jsme například štěkajícíh­o psa, nonstop party nebo dokonce chov prasete na balkoně,“vyjmenováv­á Kroh.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia