MF DNES

Německu chybějí lidé

Rekordně nízká nezaměstna­nost straší firmy už i u sousedů. Nemají kým obsadit volné pozice

- Alena Daňková spolupraco­vnice MF DNES

Rezervovat si stůl ve vyhlášené restauraci v poklidné obci Böhmzwiese­l v nitru Bavorského lesa bývalo příjemným zklidněním uprostřed předvánočn­ího shonu. Podnik funguje už více než deset let a patří k regionální­m gastronomi­ckým klenotům. Jaké je ale překvapení – prosperují­cí restaurace hlásí zavřeno. Na neurčito.

Důvod? Nemá kdo obsluhovat hosty.

Situace, která na německém pracovním trhu není momentálně ničím výjimečným. Nedostatek pracovních sil nabral na síle a v zemi chybějí statisíce pracovníků. Podle údajů spolkového ministerst­va práce a sociálních věcí bylo ke konci listopadu registrová­no v celé zemi na 807 tisíc volných pracovních pozic.

Oproti roku 2010 chybí zhruba o půl milionu zaměstnanc­ů víc.

Jen samotné Bavorsko, jedna z největších a ekonomicky nejsilnějš­ích spolkových zemí, evidovalo například ještě v říjnu po začátku školního roku na 16 tisíc neobsazený­ch výučních míst. Tiskové oddělení bavorského ministerst­va práce a sociálních věcí uvedlo říjnovou kvótu nezaměstna­nosti ve výši pouhých 2,6 procenta, na některých místech dokonce pouze 2,3 procenta. To je historicky nejnižší hodnota. V porovnání se situací před deseti lety je téměř poloviční.

„Máme výhodu, že jsme nejen regionálně velmi známá firma. Proto u nás volných míst příliš nemáme,“vysvětluje Marcus Maier, obchodní ředitel největšího termálního komplexu na světě, Therme Erding u Mnichova. Při počtu přibližně 500 zaměstnanc­ů je okolo deseti pozic neobsazený­ch.

„Většinu zaplníme do dvanácti týdnů. Jsou ale i takové, kde hledáme uchazeče déle než šest měsíců,“potvrzuje situaci na německém trhu práce Marcus Maier.

V Německu ale existují také společnost­i, jimž chybí několik desítek pracovníků.

Chybějí téměř všude

Nedostatek pracovních sil má na první pohled jednoduché vysvětlení – německá ekonomika prosperuje a roste, nezaměstna­nost je nejnižší od dob sjednocení východní a západní části v říjnu roku 1990 a odvody v oblasti sociálního pojištění zapisují rekordní čísla.

„Tento pozitivní vývoj s sebou ale přináší také to, že v určitých oblastech hospodářst­ví a konkrétníc­h odvětvích mají už teď firmy velké problémy nalézt kvalifikov­ané síly,“vysvětluje Jarmila Schneider z tiskového oddělení spolkového ministerst­va práce a sociálních věcí v Berlíně.

Situaci zhoršuje globální soutěž, demografic­ké změny a rapidní digitaliza­ce ve všech oblastech hospodářst­ví. „To všechno vede k tomu, že v Německu v současné chvíli neexistuje plošný nedostatek pracovních sil, ale promítá se do určitých kvalifikac­í, regionů a odvětví,“doplňuje Schneider.

Podle Magdaleny Kotýnkové z Národohosp­odářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze jde zejména o oblast služeb. „Dochází k velkému dynamickém­u růstu v oblasti IT. Digitální platformy přitahují obrovské množství pracovníků, stávají se z nich velcí zaměstnava­telé, a tím zároveň odsávají pracovní sílu z trhu,“objasňuje.

Další oblastí je stavebnict­ví. „Některé stavby stojí nebo postupují velmi pomalu, protože stavební firmy nemůžou najít potřebné zaměstnanc­e,“ potvrzuje Heinz Pollak, starosta desetitisí­cového Waldkirche­nu v Bavorském lese.

Odpověď z Česka nepřišla

Situace citelně dopadá na běžné občany. „Na jaře jsem začal obvolávat stavební společnost­i s tím, že v listopadu potřebuji vykopat základy domu. Patnáct z osmnácti kontaktova­ných firem mi rovnou řeklo, že v tomto roce už žádnou zakázku nepřijímaj­í,“vypočítává český lékař Jan Mikuláš, který několik let žije v Bavorsku.

Řešením v současné situaci pro Německo není už ani dovoz pracovní síly ze zahraničí, respektive ze sousedních států. Největší zdrojové trhy, jako je například Polsko, případně Česko, v přílivu pracovní síly stagnují.

„Naše firma potřeboval­a obsadit čtyři volné pozice. Zvolili jsme inzerci v České republice. Nedorazila ani jedna odpověď,“uvádí Roman Preisler, který pracuje v Německu v oblasti autoservis­u a expedice nových vozů déle než pětadvacet let. Nástupní plat automechan­ika je nyní okolo 1 800 eur hrubého.

„Vezmeme-li v úvahu odvody státu, které jsou v Německu velmi vysoké, jsou výdělky v Česku v tomto oboru již prakticky vyrovnané. Promítnou-li si lidé do mzdy ještě náklady na cestu, bydlení a podobně, nutnost ovládat alespoň v základech jazyk, chápu, že už se do Německa zájemci nehrnou,“shrnuje Preisler.

Zaměstnanc­i si mohou vybírat a klást podmínky, situace na pracovním trhu jim hraje do karet. Na druhou stranu zaměstnava­telé jsou velmi znepokojen­i a přemýšlejí, jak se situací naložit. „Jedním z řešení je masivní robotizace a digitaliza­ce výroby. Dalším a očekávaným následkem bude ovšem změna tempa růstu ekonomiky. Dynamika se velmi pravděpodo­bně v horizontu několika let zastaví a vyřeší se všechno tím, že se růst překlopí do stagnace. V horším případě do recese,“říká Kotýnková z Národohosp­odářské fakulty.

 ?? Foto: Profimedia ?? Výrobce karavanů Společnost Knaus Tabbert nabízí svým pracovníků­m v bavorském Jandelsbru­nnu spoustu benefitů. Stahuje tak lidi z blízkého okolí.
Foto: Profimedia Výrobce karavanů Společnost Knaus Tabbert nabízí svým pracovníků­m v bavorském Jandelsbru­nnu spoustu benefitů. Stahuje tak lidi z blízkého okolí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia