MF DNES

Neexistuje strategie, jak získat pracovníky

-

Bavorský okres Freyung-Grafenau patří k nejmenším správním celkům v této německé spolkové zemi. A také k nejbližším, pokud jde o sousedství s Českem.

Navzdory blízkosti hranic je v tomto regionu aktuálně volných více než 700 pracovních míst. Jen v desetitisí­covém Waldkirche­nu, který je největším městem okresu, chybí na 150 pracovníků.

„Neexistuje žádná strategie, jak místa obsadit. Jediné, co můžeme dělat, je inzerovat,“říká starosta Waldkirche­nu Heinz Pollak.

Kdy se situace takto dramaticky změnila?

Problém s nedostatke­m pracovních sil existuje už delší dobu, řekl bych čtyři pět let. V době krize byla řada pozic zrušena, zaměstnanc­i dostávali výpovědi a byli nuceni se profesně přeoriento­vat. A pak přišel ekonomický vzestup, začalo se masivně stavět, přijíždělo stále více turistů a přišel požadavek na konkrétní profese. My je ale neměli kým obsadit, protože ti lidé tu nebyli. A nejsou.

Jaké profese tu nejvíce chybějí?

V tuto chvíli nám naléhavě chybí personál restaurací, kuchaři, uklízečky, řemeslníci všech oborů. Zejména těch spojených se stavebním průmyslem. Některé stavby jednoduše stojí nebo postupují velmi pomalu, protože stavební firmy nemohou najít potřebné zaměstnanc­e.

V tuto chvíli nám naléhavě chybí personál restaurací, kuchaři, uklízečky, řemeslníci všech oborů.

Nemáte žádnou strategii, jak nové pracovníky přilákat?

Neexistuje žádná strategie. Jediné, co můžeme dělat, je inzerovat. Samozřejmě nabízíme výhody malého města s kompletní infrastruk­turou, zdejší firmy poskytují nadstandar­dní zaměstnane­cké výhody. Ale to je vše. V regionu máme například velký podnik, který umožňuje 35hodinový pracovní týden, výrazně vyšší platy nad rámec tarifu a řadu dalších benefitů. Tím odsává veškerou příchozí pracovní sílu do svého oboru a tomu lze jen těžko konkurovat.

Vaše město se nachází blízko hranic s Rakouskem i s Českem. Snažíte se získat pracovníky ze sousedních zemí?

Jistě. Pro nás by bylo velmi zajímavé, kdybychom tu měli více pracovníků z Česka, kteří by volná místa obsadili. Například řemeslníci si v tomto regionu vydělávají velmi dobře, dokonce lépe než ten, kdo několik let studuje. Navíc zájemci ze zahraničí dostanou zcela stejné podmínky jako domácí zaměstnanc­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia