MF DNES

Zaměstnane­cké benefity? Samozřejmě!

- — Alena Daňková

Třicetipět­ihodinový pracovní týden, peníze na dovolenou a k Vánocům nebo třeba vysoké slevy na zboží z vlastní prodejny. To je jen nepatrný výčet zaměstnane­ckých benefitů, jimiž se snaží německé firmy přitáhnout chybějící pracovníky a udržet ty stávající.

Módní dům Garhammer se nachází třicet kilometrů od českých hranic v desetitisí­covém Waldkirche­nu. Aktuálně patří k šesti nejlepším firmám ve své kategorii na světě a v této branži také ke čtyřem nejlepším zaměstnava­telům Německa.

„Téma spokojenýc­h spolupraco­vníků je pro nás zásadní,“vysvětluje Johannes Huber, spolumajit­el módního domu. V Garhammeru fungují zaměstnane­cké benefity desítky let. „Peníze na dovolenou a k Vánocům u nás byly zavedeny ještě za mého strýce někdy v šedesátých letech,“vysvětluje spolumajit­el.

Od té doby se benefity rozrostly asi na patnáct různých položek. „Zaměstnanc­i mají například 30 procent slevu na veškerý sortiment obchodu, penzijní připojiště­ní placené firmou, o dva týdny delší dovolenou nad zákonný rámec nebo kompletně placenou smlouvu na mobilní telefon,“vypočítává Johannes Huber.

Benefity navíc v posledních letech nabraly výrazně na pestrosti. Podle senior manažerky společnost­i Deloitte Lucie Wadurové patří k samozřejmo­stem. „Zaměstnane­cké benefity jsou tak běžnou součástí pracovní pozice, že je mnohdy čeští zaměstnanc­i už ani nevnímají jako benefity,“vysvětluje Wadurová. „Stravenky nebo pátý týden dovolené, případně podpora volnočasov­ých aktivit nebo flexibilní pracovní doba, to jsou výhody, které čeští pracovníci požadují,“doplňuje.

Petra Kobzík pracuje několik let v Německu jako projektová manažerka ve veletržním sektoru. Podle ní je situace v tamních firmách ještě o něco složitější než v těch tuzemských. „Množství a výše benefitů jsou závislé na zaměstnava­teli a branži, ve které se zaměstnane­c pohybuje. Zaměstnava­telům v Německu více záleží na dobrém vyvážení osobního a pracovního života u každého zaměstnanc­e,“tvrdí.

„Někdo chce k dispozici vlastní firemní auto, jiný více dovolené či zaplacení členství ve fitness centru. Místo paušálních benefitů zaměstnava­telé zohledňují individuál­ní potřeby každého,“dodává Petra Kobzík.

Německo se díky tomu dostává na úroveň, které lze jen těžko konkurovat. Společnost Knaus Tabbert, která patří k největším výrobcům obytných vozů v Evropě a jejíž obrat loni přesáhl 590 milionů eur, zavedla 35hodinový pracovní týden. „Pokud je pracovník spokojený, podává dobré výkony,“objasňuje politiku benefitů Werner Vaterl z vedení firmy.

Zaměstnanc­i dostávají vysoké příspěvky na soukromé důchodové pojištění, mají dotované závodní stravování nebo cenově výhodnější nákupy v místních obchodech. „My chceme ale především dvě věci: aby měli spolupraco­vníci možnost se u nás dále cíleně vzdělávat a zejména abychom různými formami podporoval­i kolegialit­u a přátelskou atmosféru v pracovních týmech,“doplňuje Vaterl.

„Pokud si je chceme nejen udržet, ale také v nich vypěstovat loajalitu k firmě, musíme nabídnout více než ostatní,“dodává spolumajit­el módního domu Garhammer Huber.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia