MF DNES

Na dálnici vládne šlendrián

V civilizova­né zemi uprostřed Evropy lidé málem zmrzli na její páteřní dálnici. Kdo za to může? Silniční ředitelstv­í a policie, které umějí jen šířit nenávist vůči řidičům.

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Události ze středy a čtvrtka na dálnici D1 jsou důrazným důvodem pro odstoupení Jana Kroupy, generálníh­o ředitele Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD). Je nemyslitel­né, aby nevlídné počasí a první podzimní sníh, který má daleko ke kalamitní situaci, znehybnil dopravu na nejdůležit­ější silniční komunikaci v republice na dlouhých patnáct hodin.

Neexistuje důvod hodný pozoru, proč k této situaci došlo. Není to zúžení mezi 90. a 104. kilometrem, které už tam vůbec nemělo být. Není to nehoda kamionu, která se udála v důsledku zanedbání údržby. Není to nadměrný náklad, který uvázl z téže příčiny. Jsou to špatné pokyny, chybné řízení, neexistují­cí preventivn­í ošetření dálnice. K zasněžení a zledovatěn­í vozovky vůbec nemělo dojít.

Dálkoví řidiči, kteří mají proježděnu celoročně celou Evropu, podobné zkušenosti například z Německa, Rakouska nebo Itálie nemají.

Problém zimní údržby silnic a dálnic se v České republice táhne už mnoho let, aniž by mu věnoval pozornost někdo jiný než BESIP. A jedinou reakcí jsou bajky o letních pneumatiká­ch na nákladních vozech a pomluvy řidičů nákladní silniční dopravy, kteří jsou vždy hlavními viníky neprůjezdn­osti komunikací. Každý z nich přitom potvrdí, že v této zemi je pět, možná sedm stále stejných míst, kde jakmile napadnou tři centimetry sněhu, je to nezvladate­lná kalamita. A to v době na hodinu a na kilometr přesných místních předpovědí počasí, mobilních a satelitníc­h telefonů, rádiového spojení, telematiky a dvanáctimi­liardových ročních příjmů ŘSD z mýtného a dálničních poplatků. Nepočítaje silniční daně a spotřební daně z pohonných hmot.

Řidič, věčný viník

ŘSD tento týden opět obvinilo z kalamity řidiče kamionů. A to způsobem neobyčejně sprostým. „Největší problém způsobili profesioná­lní řidiči velkých vozů. Nepředvída­li. Kdyby byli opravdu profesioná­lové, jakože mají profesní průkaz, tak by měli předvídat a včas z dálnice sjet,“prohlásila na rozhlasové stanici Radiožurná­l tisková mluvčí pobočky Ředitelstv­í silnic a dálnic ve Velkém Beranově Jana Šebestová.

Z dálnice není kam sjet. Ta je důsledně obšancován­a zákazy vjezdu nákladních vozidel, objízdná trasa pro D1 neexistuje. Kamiony ani nemají místo, kam by se mohly odstavit. V neposlední řadě nejenže řidiči mají profesní průkazy, oni mají také psychotest­y, papíry na hlavu a tu mají opravdu v pořádku. Správně předvídali, že když i na dálnici prvořadé důležitost­i vládne neschopnos­t a šlendrián, není radno sjíždět na silnice nižších tříd. Neprůjezdn­é byly mimo jiné silnice od Čáslavi, Humpolce, Ždírce nad Doubravou, Želetavy atd. Polínko přiložil i ředitel dopravní policie Tomáš Lerch, když hovořil o neochotě řidičů nákladních vozidel odjíždět z dálnice na odpočívky.

Řidiči nákladních vozidel nebyli viníky kalamity, byli její obětí. Zůstali stát na dálnici, donuceni trávit zde povinné přestávky. Oč jde? Na řidiče se vztahuje Evropská dohoda o sociálních podmínkách práce posádek vozidel, tzv. AETR (u nás zákon č. 561/2006), podle které smějí

Ředitelstv­í silnic a dálnic opakovaně dokazuje, že není způsobilé dálnice ani stavět, ani udržovat.

pracovat nejdéle 13, výjimečně 15 hodin, pak musejí mít přestávku 11, výjimečně 9 hodin. V každém vozidle o celkové hmotnosti nad 3,5 tuny je záznamové zařízení, které práci řidiče sleduje a nahrává na čip na jeho kartě.

Tu si může přečíst každý policista v Evropě, může zjistit, kdy řidič nedodržel předpis o povolené době jízdy, práce a o nejkratší povolené době odpočinku. A může pokutovat, velmi draze pokutovat řidiče až 28 dní nazpět po spáchání přestupku. Takže za tři čtyři týdny bude český, polský, maďarský či rumunský řidič vysvětlova­t německému, francouzsk­ému, španělském­u nebo švédskému policistov­i, co se tehdy stalo kdesi u jakéhosi Humpolce?

Advent v režii ŘSD

Proto řidiči tak důsledně dohodu AETR dodržují a ředitel dopravní policie by o tom měl něco vědět, když i jeho vlastní lidé to od nich důsledně vyžadují. Na zasněžené a zamrzlé dálnici, při zmatku a snahách o obnovení provozu tak řidiči tráví svůj devíti- a jedenáctih­odinový „odpočinek“po třinácti- nebo patnáctiho­dinové směně. Bez záchodů, bez umyvadla, mnozí bez jídla. Tak také promeškali termíny nakládky a vykládky. V cílové stanici budou velmi dlouho čekat na odbavení.

Než se najde nějaká mezera mezi vozidly, která přijíždějí podle plánu, může trvat i dva dny. Víkend doma s rodinou je ztracen, pro některé bude problémem stihnout dojet domů i na Vánoce. Jejich šéfové nedostanou zaplaceno za přepravu, nebo dokonce zaplatí zákazníkům pokutu za zpoždění zásilky nebo nepřistave­ní objednanéh­o vozu.

Řidiči mají profesní průkaz a opakovaně svou profesní způsobilos­t musejí dokazovat. Ředitelstv­í silnic a dálnic opakovaně dokazuje, že není způsobilé dálnice ani stavět, ani udržovat.

Není to tak, že by se řidiči měli klidit z dálnice, až zase příště zaprší. Ředitel Kroupa by se měl klidit ze své pracovny, než ho z ní řidiči vypakují vlastnoruč­ně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia