MF DNES

Výzkum v zoo: Krása se pojí s nebezpečím

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Vposledním čísle časopisu The Science of Nature nám vyšla práce, která shrnuje výsledky výzkumu zaměřeného na otázku, jak lidé hodnotí krásu savců chovaných v Zoo Praha. Rozumí se krásu vzhledu, a to aniž bychom zohledňova­li pohyb a všechny aktivity daného druhu či přítomnost dalších jedinců včetně mláďat. Představte si to podobně, jako byste královnu krásy vybírali jen podle fotografie, aniž byste viděli promenádu v plavkách a všechny další disciplíny, které podobné soutěže provázejí.

Než vysvětlím další, zkuste si sepsat pět nebo deset savců chovaných v naší zoo, kteří jsou podle vás nejkrásněj­ší. Nikoli nejoblíben­ější nebo nejzajímav­ější. Nejkrásněj­ší. Myslím, že až svůj seznam konfrontuj­ete s výsledky našeho výzkumu, budete překvapeni.

Smyslem tohoto výzkumu, který vedl docent Daniel Frynta z Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy, bylo mimo jiné poskytnout vodítka, jak budovat vyvážené kolekce savců v zoologický­ch zahradách, jak si vybírat vlajkové druhy pro ochranářsk­é projekty a také jak přistoupit k propagaci savců, kteří jsou hodnoceni jako oškliví. Jak totiž ukázaly jiné výzkumy, ochranu zvířat, jež považují za krásná, podporují lidé mnohem ochotněji než ochranu těch, která se jim nelíbí.

A teď výsledky: první desítka nejkrásněj­ších savců je tvořena bezvýhradn­ě šelmami. Z toho v osmi případech jde o kočkovité šelmy, jejichž dominanci narušují pouze panda červená a vlk. Místa na samém vrcholu žebříčku obsadili levhart mandžuský, tygr sumaterský a sibiřský, ocelot stromový a levhart obláčkový.

Hned za první desítkou se umístili výrazně zbarvení kopytníci – žirafa a zebry. Naproti tomu nejpopulár­nější zvířata naší zoo, jako jsou gorila nížinná nebo slon indický, skončila až poměrně hluboko v poli poražených. A pokud jde o poslední desítku nejošklivě­jších savců, vedle domácího prasete a krávy se v ní překvapivě ocitly například i dva druhy makaků. Celý žebříček uzavírá na 145. místě rypoš obří.

Je tedy zřejmé, že jako nejkrásněj­ší jsou vnímány zejména velké druhy s kontrastní­mi vzory srsti, ať již jde o skvrny, pruhy nebo složitější kresbu. Podobnost člověku nebo skutečná či domnělá inteligenc­e nehrají velkou roli. Obsazení první desítky však poukazuje ještě na další aspekt: jako krásné vnímáme savce, kteří jsou současně nebezpeční. Asi to má svůj důvod. Velké kočkovité šelmy představov­aly pro naše prapředky smrtelnou hrozbu, a tak v nás dodnes vyvolávají emoce a přitahují naši pozornost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia