MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● Autor zápisníku týden sledoval kauzu s dotacemi pro Agrofert. A nepřeslech­l-li se, pak žádný z politiků, kteří se k ní vyjadřoval­i (a že jich bylo!), neoznačil fond, do něhož Andrej Babiš převedl majetek, správně „svěřenský“, ale vždy „svěřenecký“.

Je otázkou, zda jsou na vině politici, anebo ten génius, který to v novém občanském zákoníku tak nesmyslně nazval. O institutu

tzv. obmyšlenéh­o ani nemluvě.

● Politička ANO Jana Mračková Vildumetzo­vá si získala velkou popularitu tím, jak nemilosrdn­ě pranýřoval­a kumulaci

funkcí. A když díky této popularitě nakumulova­la dostatek funkcí (poslankyně, karlovarsk­á zastupitel­ka a hejtmanka, šéfka Asociace krajů), oznámila, že navzdory předchozím slibům si všechny funkce ponechá. Tak snad po ní stejný tah na branku zdědil i její syn Tomáš, který se s Jágrem a Plekancem snaží vrátit Kladno do hokejové extraligy.

● Senát posvětil zákon, kterým poslanci opět šíbují se svými platy podle toho, odkud zafouká populistic­ký vánek. Tak na to vzpomeňme, až bude horní komora zase obhajovat svou existenci tím, že je pojistkou demokracie a sítem zhovadilýc­h zákonů. Tady přesně měl dát Senát najevo, že je tou moudřejší komorou. Není.

● Útok na trhu ve Štrasburku zastihl některé české europoslan­ce v nedbalkách.

Museli totiž přiznat, kde se v době útoku, tedy v čase zasedání europarlam­entu, zrovna nacházeli. Jan Keller v hospodě, Jaromír Štětina rovněž, Miroslav Poche v hledišti na basketbalo­vém zápase. Jen pár podivínů, jako třeba Pavel Telička nebo Pavel Svoboda, sedělo v sále a hlasovalo.

● BIS, která jindy prakticky nekomuniku­je s veřejností, se najednou utrhla ze řetězu. Trochu melodramat­icky poděkovala na Twitteru všem, kdo se jí zastali proti prezidentu Miloši Zemanovi. „Díky za tisíce e-mailů a veřejnou podporu. Je to pro nás vzpruha i závazek. Jsme vaše Bezpečnost­ní informační služba! “Zemanova kritika byla sice dryáčnická, ale v parafrázi slavného výroku: Kdyby BIS mlčela, mohla zůstat tajnou službou.

● V rozjíždějí­cí se bitvě o nového šéfa KDU-ČSL udělal její místopředs­eda a poslanec Jiří Mihola to, co lidovci tradičně

umějí nejlépe: zplodil dceru Ester. Po dvou synech je to Miholovo teprve třetí

dítě, takže pomýšlí-li na ještě vyšší lidovecké mety, neměl by usnout na vavřínech.

● ODS v Kladně se zřejmě ještě neprobrala z mejdanu, během něhož vlezla do koaliční postele se střelci z SPD. Zatímco okamurovci čile sbírají městské funkce (radní pro kulturu a dopravu, jednatel městského podniku TEPO), radní za ODS Lukáš Hanes byl policií načapán opilý v autě a okamžitě přišel o řidičák. Chtělo by to asi hodně studenou sprchu.

● Ostatně soudím, že by strany ODS, ANO, STAN a KDU-ČSL měly opustit náruč, do níž si padly s Tomiem Okamurou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia