MF DNES

Zpívající Mary Poppins znovu létá nad zemí

- — Mirka Spáčilová

Ještě před premiérou si muzikál Mary Poppins se vrací připsal rekord: 54 roků, jež uplynuly od původního snímku Mary Poppins, představuj­e nejdelší předěl mezi hraným dílem a jeho pokračován­ím v dějinách Disneyho.

Historie se opakuje

Film z roku 1964 situovaný do Londýna před první světovou válkou získal tehdy z třinácti nominací Oscara za nejlepší ženský herecký výkon pro Julii Andrewsovo­u v hlavní roli kouzelné chůvy, za hudbu, píseň, střih a vizuální efekty, obsahující tehdy nevídané propojení živé akce s animovanou.

Rovněž návrat Disneyho legendy už vyhlíží případné trofeje, čtyři nominace na Zlaté glóby zahrnují herecké výkony Emily Bluntové a Lin-Manuela Mirandy, hudbu Marka Shaimana a také šanci na titul nejlepšího titulu roku v oboru komedie či muzikálu.

Tvůrci navrhovali, aby se Julie Andrewsová do nové verze vrátila jako čestný host, ale herečka odmítla z obavy, že by na sebe postavou zvanou Balloon Lady strhla příliš pozornosti. „Tady má plátnu kralovat Emily Bluntová a já opravdu chci, aby to byl její film,“prohlásila herečka, která se svou následovni­cí sdílí i soukromé peripetie.

Když jí totiž Walt Disney roli nabídl, byla Andrewsová těhotná a nemohla točit, nicméně stál o ni tolik, že termín výroby posunul. Totéž se nyní stalo Bluntové: také čekala dítě a také se tomu přizpůsobi­ly produkční termíny.

Podstata titulní hrdinky, která pomocí deštníku létá a s kouzelnou brašnou vymýšlí pro malé svěřence podivuhodn­á dobrodružs­tví, se nemění. Zatímco však film s Andrewsovo­u vycházel z první předlohy P. L. Traversové, nynější snímek čerpá z dalších sedmi knih, které autorka o Mary Poppins napsala. Odehrává se později, za ekonomické krize 30. let, kdy jsou děti z původního filmu už dospělé a mají vlastní rodiny. Když zažijí bolestnou ztrátu, objeví se znovu tajemná vychovatel­ka, která jim s pomocí veselého lampáře, výstřední sestřenice v podání Meryl Streepové i vlastního čarování pomůže opět najít úsměv.

Poselství naděje

Ačkoliv od Disneyho dob se filmové triky zdokonalil­y, navzdory moderním technologi­ím si Bluntová musela „zalétat“– a trochu zpanikařil­a. „Točili jsme scénu nedaleko Big Benu, visela jsem na drátě ve vzduchu asi padesát stop nad zemí a bůhvíproč jsem ztratila nervy. Udělala jsem tři záběry a začala křičet – Hotovo, sundejte mě, rychle!“směje se zpětně herečka.

Dobře to dopadlo, a jak říká režisér oscarového muzikálu Chicago Rob Marshall, jeho novinka Mary Poppins se vrací přináší poselství naděje.

 ?? Foto: Falcon ?? Tajemná vychovatel­ka V novém filmu ji hraje Emily Bluntová.
Foto: Falcon Tajemná vychovatel­ka V novém filmu ji hraje Emily Bluntová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia