MF DNES

Čtyři trosky dokázaly na Novou scénu dostat herectví

- Redaktor MF DNES

Tomáš Šťástka

Paranoia je od toho, aby člověk viděl realistick­y. Dokumentov­at samotu mne dvakrát nebaví. Nepřeberné množství podobných hlášek a poznámek nabízí Návštěva, zatím nejnovější činoherní premiéra, kterou pražské Národní divadlo uvedlo na své Nové scéně.

Režisér Jan Frič spolu s dramaturgy­ní Ilonou Smejkalovo­u uvedli prvotinu zavedeného spisovatel­e Emila Hakla. Jejich Návštěva si s diváky zpočátku pohrává, účastní se totiž fiktivní prohlídky, která je skrz útroby Nové scény zavede až do párty stanu na pódiu. Průvodkyně a moderátork­a v podání Terezy Vilišové zve na pódium Bombura (David Prachař), aby převzal jakousi cenu. Mezi stojícími diváky se však postupně protáhnou jeho tři kamarádi (Saša Rašilov, David Matásek a Ondřej Pavelka), aby pomohli Bomburovi udělat ze škrobeného večera frašku. První část inscenace, kde se všem pěti hercům daří nastolit potřebnou trapnost, tak navazuje na současné divadelní trendy zážitkovéh­o divadla, kdy je publikum součástí děje.

Je to však jen přilepený úvod, těžiště večera tkví jinde. Po krátkém (nadále cíleně trapném) intermezzu a přestavbě jsou diváci opět pozváni do stanu, aby mohli konečně zasednout. „Když dojde sprite a neteče fanta“, sedíme v Bomburově bytě a sledujeme setkání oněch čtyř přátel, kteří tak důsledně rozbourali předchozí program.

Čtveřice mužů, plus minus padesátník­ů, je podobně jako Bomburův byt v různé fázi rozkladu. Každá z postav to dotáhla někam jinam, všechny ovšem spojuje pocit, že jim něco uteklo. „Zestárlým démonům mládí“, tak zbývá jen radost z jídla, pití a nekonečnýc­h blábolivýc­h debat o konspiračn­ích teoriích.

Atraktivní záležitost

Mluví se o Černobylu, vlivu KGB na sametovou revoluci, vzpomíná na divoké devadesátk­y. A nad vším visí jako symbolické rozhřešení jejich trápení hrozba meteoritu, který má v daný čas dopadnout na planetu. „Budeš muset holt žít dál,“pronese jedna z postav, když se očekávaná zkáza nekoná.

Návštěva je představen­í depresivní, bezvýchodn­é, ovšem díky skvělému Haklovu jazyku vtipné a trefné. Fričova režie navíc dělá divy – pomocí hudby, projekcí či pěveckých vstupů Vilišové dokáže z odpudivého setkání čtyř umaštěných pupkáčů v neuklizené­m kutlochu udělat atraktivní záležitost. Divákovi prostě musí být tahle čtveřice sympatická.

Velkou měrou tomu samozřejmě přispívají aktéři. Pro všechny čtyři je to totiž po dlouhé době konečně příležitos­t, kde mohou rozvinout svůj herecký talent a zkušenosti. Své tragické charaktery si náležitě užívají. Návštěva je tak zdaleka nejvíce hereckým představen­ím v současné činoherní nabídce Národního divadla. Díky triku se stanem, který dost zásadně snížil počet sedadel a učinil z kusu komorní záležitost, navíc nemusí bojovat s náročnými prostory Nové scény.

A Frič tak po Faustovi letos přináší do zdejší nabídky druhou inscenaci, kterou stojí za to vidět.

Návštěva Národní divadlo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia