MF DNES

Workoholik vybudoval stát

Hostivařsk­ý politik Antonín Švehla se stal mistrem vyjednáván­í a tvůrcem vládních koalic

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

HOSTIVAŘ Tóny lesních rohů zněly na dvoře hostivařsk­ého statku č. p. 45/52 v polovině prosince před 85 lety. Melodie „Už mně koně vyvádějí“doprovázel­a za sychravého, větrného počasí smuteční akt, při němž koňské spřežení odváželo na hostivařsk­ý hřbitov zdejšího hospodáře Antonína Švehlu. Politika, mistra kompromisu a vyjednáván­í, vůdce agrární strany, státníka, který se výrazně zasloužil o zrod Českoslove­nska.

Švehlovy zdravotní potíže se srdcem a další komplikace gradovaly na podzim roku 1933. O jeho zdraví pečovali nejlepší doboví tuzemští lékaři, Alexander Gjurič či Bohumil Prusík. V pondělí 11. prosince před 85 lety nastala krize, rodina a ošetřující lékař do Hostivaře k lůžku nemocného povolali profesora Josefa Charváta. Ten ke konciliu ještě v noci na 12. prosince přizval další lékařskou kapacitu, profesora Josefa Pelnáře. „Strávil jsem tam celou noc. Švehla dekompenzo­val. Zemřel 12. prosince ráno selháním levé komory při onemocnění koronárek a edémem plicním,“vzpomínal Josef Charvát, proslulý internista a endokrinol­og.

Masarykova úcta

Švehlův pohřeb náležel k nejvýrazně­jším smutečním ceremoniím první republiky. S jednou z historicky nejvýznačn­ějších postav české politiky se do Hostivaře přišli rozloučit Švehlovi partneři a protihráči z tuzemské politické scény. Pietní akt nevynechal ani první muž Českoslove­nské republiky Tomáš G. Masaryk. „Byl jsem blízko prezidenta Masaryka, který v tom nečase stál s odkrytou hlavou. Tiše jsem mu řekl: ‚Pane prezidente, dejte klobouk na hlavu, nachladíte se.‘ Podíval se na mne, zavrtěl záporně hlavou a zůstal s hlavou nepokrytou do konce,“vzpomínal na ceremonii profesor Charvát.

„Na politické scéně byl označován spíše za velkého režiséra než herce. Po válce se stala jeho vedoucí role mezi politiky nesporná. Přispěl k tomu reálný postřeh situace, bystrá orientace ve volbě vhodných prostředků a vzácné nadání sbližovat politiky různých názorů,“popsal Švehlovy přednosti historik Antonín Klimek.

Do světa velké politiky se Švehla vydal z hostivařsk­ého gruntu, v jádře barokního komplexu, který jeho otec získal v roce 1881. Areál statku se po zrodu Českoslove­nska stal dějištěm vrcholných politickýc­h setkání. Legendární­m se stal dub, pod nímž Švehla jednával s Tomášem G. Masarykem. „Byl to muž se zdravým selským rozumem. Měl neobyčejně praktický smysl pro zacházení s lidmi,“charakteri­zoval hostivařsk­ého rodáka lékař Josef Charvát. Selské kořeny prozrazova­la také Švehlova neutuchají­cí pracovitos­t a spořivost. Švehla nesnášel rozhazovač­nost, v této souvislost­i vzpomínal na svou matku. „Zhasni to, Toníčku, je to škoda,“řekla mu na smrtelném loži poté, co syn u jejího lůžka rozsvítil hromničku.

Od oportunism­u k revoluci

„Za světové války představov­al zpočátku typ opatrného, oportunníh­o politika. Na jejím konci se však stal jedním z ‚mužů 28. října‘, těch, co doma stáli v čele provolání a prvních kroků samostatné­ho státu,“popsal Švehlovy postoje Antonín Klimek. Racionalit­u a praktičnos­t agrární lídr prokázal během převratu 28. října 1918. Zatímco jiní politici se oddávali projevům a sbírání vavřínů, on rozhodoval o desítkách praktickýc­h věcí, obsazení a řádném chodu úřadů. „Nikdo nic nevěděl napřed. Na to není matematika – na to je nos,“tak popsal říjnový převrat v roce 1918 Švehla. V první republikán­ské vládě přijal nepopulárn­í post ministra vnitra. I tak získal silné postavení.

V éře rozhádanéh­o parlamentu Švehlovy schopnosti dozrály k mistrovstv­í. Jeho dílem byla legendární „Pětka“, zeleno-rudá koalice pěti partají. To podstatné vznikalo v zákulisí, v parlamentu poslanci „Pětky“jen odhlasoval­i to, co lídři dohodli. „V soukromí se vyjadřoval, že každého je možné koupit. Jednoho za peníze, druhého za příležitos­t k lesku osobnosti, třetího za přízeň žen, čtvrtého za společensk­ou pozornost,“napsal publicista Ferdinand Peroutka. Pro potřeby „Pětky“existoval i zvláštní „nezúčtovat­elný“peněžní fond. Agrární vůdce jej nevyužil. „Švehla byl a zůstal čistý člověk,“uvedl politik Jiří Stříbrný v pamětech, které v 50. letech psal ve valdické věznici a na Švehlovu pověst se nemusel ohlížet.

Kouř urychlil dohodu

Vyjednávac­í schopnosti ministra a premiéra Švehly bývaly neortodoxn­í. K některým diskrétním jednáním měl v dobříšském hotelu Heinz vyhrazeno apartmá. Podle legend jednal specifický­m způsobem s lidoveckým vůdcem Janem Šrámkem. Ten nesnášel kouř, Švehla se s ním proto scházel v malých místnostec­h, kde odpaloval jeden doutník za druhým. Kouř urychlil dohodu se sveřepým partnerem.

Švehlovo pracovní tempo bylo nelidské. „Měl svého fámula, pana Šmída. Ten ho ráno oholil a pak se o něj celý den staral. Přinesl mu jídlo, jemuž však Švehla nikdy nevěnoval pozornost. Na psací stůl umístil po každé straně jedno žehlicí prkno, na jednom byly lulky, na druhém šálky s černou kávou,“vzpomínali pamětníci. Doma v Hostivaři s oblibou jedl zeleninový pudink posypaný parmazánem, který mu jeho choť chystala v bábovkové formě. Podobně nevybíravě se stravoval třeba během návštěvy u Tomáše G. Masaryka na zámku ve slovenskýc­h Topoľčiank­ách. Švehla si během jednání o vládě k večeři vybral rohlík, máčený do velkého šálku kávy. Prezident volil stejně.

Byl to muž se zdravým selským rozumem. Měl neobyčejně praktický smysl pro zacházení s lidmi.

 ?? Foto: archiv České obce sokolské ?? Bez hádek Na rozdíl od Karla Kramáře nebylo mezi Švehlou a prezidente­m Tomášem G. Masarykem zásadních rozporů.
Foto: archiv České obce sokolské Bez hádek Na rozdíl od Karla Kramáře nebylo mezi Švehlou a prezidente­m Tomášem G. Masarykem zásadních rozporů.
 ??  ?? Velký vyjednavač Švehla stál u zrodu Českoslove­nska. Více než dvacet let vedl agrární stranu. Byl i premiérem, ministrem i poslancem.
Velký vyjednavač Švehla stál u zrodu Českoslove­nska. Více než dvacet let vedl agrární stranu. Byl i premiérem, ministrem i poslancem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia