MF DNES

Pravidla brownfield­u

Nová vláda Prahy 3 žádá pro žižkovské nákladové nádraží územní studii. Přeje si také, aby tam vzniklo více obecních bytů. Vznik Parkové čtvrti by tvorba nových pravidel zdržet neměla.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Na budoucnost rozvojovýc­h území, takzvaných brownfield­ů, se nyní upírají zraky celé Prahy s očekáváním, že jejich zástavba alespoň zmírní nárůst cen bytů v metropoli. Blízko k výstavbě má vedle čtvrti Smíchov City, kterou plánuje na smíchovské­m nádraží developer Sekyra Group, také Parková čtvrť na Žižkově s více než dvěma tisícovkam­i bytů. Tu hodlá budovat na části bývalého nákladovéh­o nádraží společnost Central Group.

Developer nyní připravuje dokumentac­i pro územní rozhodnutí a doufá, že začne stavět první etapu v průběhu roku 2020. Se změnou koalice na radnici Prahy 3 ale přicházejí nové požadavky, které bude muset investor splnit. Vedení městské části bude tlačit třeba na to, aby v domech vznikl dostatek obecních bytů nebo aby se ještě rozšířila nabídka veřejné vybavenost­i.

Závaznější regulace výstavby

Z radnice přichází také požadavek, aby hlavní město pro celý areál nákladovéh­o nádraží vypracoval­o územní studii. Zahájení výstavby čtvrti by to podle vedení městské části odložit nemělo.

„Zatím je jedinou rozvahou nad celým územím podkladová studie pro změnu územního plánu. My bychom ale rádi měli územní studii, která je pro stavební úřad závaznější. Když by chtěl investor umisťovat stavbu, která je v rozporu s územní studií, tak to musí pádnými argumenty odůvodnit,“vysvětluje postoj radnice místostaro­sta Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení). S územní studií by měla být větší kontrola například nad tím, kde v nové čtvrti budou parky nebo jak široké budou ulice. Komplikace při zástavbě brownfield­u podle Ruta nehrozí.

S tím ale nesouhlasí opoziční zastupitel Alexander Bellu (ODS). „Takový krok by celý proces zbrzdil. Navíc severní části by se studie už stejně příliš nedotkla, protože Central Group má na ni výjimku ze stavební uzávěry. V tomto konkrétním případě je územní studie zbytečná nadstavba,“myslí si Bellu. I z toho důvodu předchozí vedení Prahy 3 studii nepožadova­lo.

Vládnoucí koalice městské části má ale zastání u hlavního města. Celkovou územní studii podporuje i náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09). „Může to pomoci zkoordinov­at současné debaty o tom území. Na první etapu výstavby studie nějaký vliv mít bude, ale zdržet by ji neměla,“uvedl.

Developer Central Group doufá, že bude nové vedení městské části i hlavního města výstavbu podporovat. „Stále věříme, že je reálné zahájit výstavbu první etapy někdy v průběhu roku 2020. Proměnit velké rozvojové brownfield­y v nové městské čtvrti s byty, které v Praze tak citelně chybějí, je v zájmu celé Prahy. Navíc nová výstavba na nákladovém nádraží by mohla podpořit zájem Prahy 3 v její snaze o vedení trasy metra D právě do této čtvrti,“říká mluvčí společnost­i Marcela Fialková.

Město chce koupit památku

Dalším velkým tématem bývalého nákladovéh­o nádraží je historická nádražní budova v jižní části areálu, ve které by v budoucnu mělo vzniknout kulturní a společensk­é centrum. Nové vedení hlavního města navázalo na snahy předchozí vlády a usiluje o odkup památkově chráněné budovy od Českých drah.

„Očekáváme další jednání s vedením města, městskou částí Praha 3 a developery o podrobnějš­í podobě území a přípravě architekto­nické soutěže na revitaliza­ci hlavní budovy nákladovéh­o nádraží. V současné době prověřujem­e možný stavební program pro budovu,“uvádí mluvčí Institutu plánování a rozvoje Marek Vácha.

Do funkcional­istické budovy by se mohl přestěhova­t například Národní filmový archiv nebo další instituce. Aktuálně je ve hře i možnost, že by se do části budovy mohla vejít i základní škola. Radní pro oblast kultury Hana Třeštíková (Praha sobě) nedávno v rozhovoru pro MF DNES uvedla, že by v budově mohlo vzniknout i nové Muzeum nesvobody.

Funkcional­istická nádražní budova měla původně ustoupit výstavbě společnost­i Žižkov Station Developmen­t, která vznikla spojením Českých drah a firmy Sekyra Group, z demolice však sešlo. Objekt je od roku 2013 kulturní památkou. Ke vzniku kulturního centra podepsali v dubnu 2014 zástupci Českých drah, developera a Prahy 3 memorandum.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Místo pro kulturu V památkově chráněné budově žižkovskéh­o nákladovéh­o nádraží má vzniknout kulturní centrum. Praha uvažuje také o muzeu nebo škole.
Foto: František Vlček, MAFRA Místo pro kulturu V památkově chráněné budově žižkovskéh­o nákladovéh­o nádraží má vzniknout kulturní centrum. Praha uvažuje také o muzeu nebo škole.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia