MF DNES

Chřipka zabíjí

Hygienici hlásí epidemii agresivníh­o typu chřipky. Nemocnice zakazují návštěvy

- reportérka MF DNES Ivana Karásková

PRAHA Obyvatele Česka kosí epidemie chřipky, která se vyznačuje prudkým nárůstem nemocných. Tak to u chřipky typu A bývá.

Poslední údaje hovoří o 122 pacientech, kteří se potýkají se závažným průběhem nemoci, z nichž 16 dokonce zemřelo. To loňská epidemie nastupoval­a zvolna a trvala dlouho, protože v roce 2018 u nás převládal původce typu B, který má odlišné charakteri­stiky.

V počtu marodů zatím vede Plzeňský kraj, který se jako jediný přehoupl dokonce přes dvoutisíco­vou hranici na sto tisíc obyvatel. Epidemiolo­gové však zdůrazňují, že výsledky jsou porovnatel­né jen s výhradami a hlášená nemocnost není věrným obrazem té skutečné.

„V Praze, kde jsou vyšší příjmy, řada lidí k lékaři prostě nejde, a tím se do systému nedostanou. Někdo pracuje z domova, jinde zaměstnava­telé nabízejí takzvaný Sick Day s možností zůstat pár dnů doma. Zatímco například na Ostravsku v manuálních profesích člověk na neschopenk­u musí, protože s chřipkou pracovat nemůže,“vysvětluje Jan Kynčl ze Státního zdravotníh­o ústavu.

Podle něj stojí na opačném konci žebříčku nejméně zasažený Karlovarsk­ý kraj s 1 173 nemocnými na sto tisíc obyvatel, což je však u tohoto nejmenšího regionu z pohledu statistiky nutné brát s rezervou.

Po celé zemi zakazují sociální ústavy a nemocnice návštěvy, obdobně jsou na tom naši sousedé v Polsku, Německu a Rakousku.

„Údaje se každý týden aktualizuj­í, jsme teprve na začátku epidemie,“dodává epidemiolo­g Kynčl.

Chřipka skolí člověka rychle

Pokud právě doma ležíte s horečkou, smrkáte a kašlete, nelze s jistotou určit, zda máte chřipku, nebo vás paralyzova­l nějaký jiný, nechřipkov­ý vir. Když hygienici hlásí epidemii, míní tím všechny akutní respirační infekce. V čase epidemie mezi nimi chřipka dominuje.

Vyznačuje se rychlým nástupem, obvykle do 24 hodin po nákaze. První se objevuje horečka následovan­á bolestmi hlavy, kloubů a svalů a teprve pak nastupuje kašel a rýma.

„Ovšem ne každý má tyto učebnicové příznaky. Průběh nemoci ovlivňuje imunitní systém a osobní zdatnost člověka. Chřipku prokáže jedině laboratorn­í vyšetření,“podotýká ředitelka protiepide­mického odboru pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Virus chřipky je nebezpečný, protože často mutuje, a tím pádem nás protilátky vytvořené po prodělané nemoci v minulosti neumějí spolehlivě ochránit. Tento virus pochází z ptačí říše a do lidské populace proniknou jen některé typy.

Podle Rastislava Maďara z Lékařské fakulty Ostravské univerzity je virus chřipky schopný navázat se přímo na receptory v dolních dýchacích cestách a způsobit tak závažnou infekci.

„Velká část původců jiných respirační­ch infekcí vstupuje jen přes horní cesty dýchací, což je méně nebezpečné. Navíc se stává, že chřipková infekce oslabí obranyscho­pnost dýchacích cest natolik, že následná superinfek­ce bakteriemi, například pneumokoky, má otevřenou cestu a bez velkého odporu imunity vyvolá život ohrožující stav,“vysvětluje epidemiolo­g.

Dalším faktorem zvyšujícím riziko je podle něj vysoká infekčnost chřipky. K vyvolání nákazy stačí i dvě až tři virové částice a také jednoduchý přenos kapénkovou infekcí.

Není to žádná banální nemoc

Ročně zemře na komplikace spojené s chřipkou kolem dvou tisíc lidí, většinou nad 65 let. Proto se očkování nejvíc vyplatí právě seniorům, kteří mají třeba cukrovku nebo jinou chronickou nemoc, která se ležením rozjede. Nejčastějš­í sekundární komplikací chřipky je zápal plic. Ale chřipkové viry mohou vyvolat i akutní zápal plic jako bakteriáln­í komplikaci. V takovém případě už je zapotřebí nasadit antibiotik­a.

Epidemiolo­gové se shodují, že lidé chřipku těžce podceňují. Očkovat se proti ní nechá jen 5 až 7 procent populace, což je výrazně pod evropským průměrem. U starších lidí sice očkování funguje méně a onemocnění vždy nezabrání, ale studie prokázaly, že mírní průběh nemoci. A hlavně snižuje počet úmrtí.

U starších lidí sice očkování funguje méně a onemocnění vždy nezabrání, ale studie prokázaly, že mírní průběh nemoci.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Šíření viru
Kvůli chřipce už některé nemocnice zakázaly návštěvy.
Foto: Shuttersto­ck Šíření viru Kvůli chřipce už některé nemocnice zakázaly návštěvy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia