MF DNES

Recenze: kriminalis­ta Preiss

Premiérový Případ dvou manželek uzavře v neděli nový triptych detektivek podle předloh Hany Proškové. Viktor Preiss coby kriminalis­ta Vašátko a David Matásek jako malíř Horác však na sebe dostali příliš málo času.

- redaktorka MF DNES Mirka Spáčilová

Kupodivu platí pro současnou trojici snímků, Případ dvou sester, Případ dvou básníků a Případ dvou manželek, totéž, co u předešlé sestavy nazvané Případ pro rybáře, Případ pro malíře a Případ pro lyžaře. Tedy fakt, že se vyvíjejí od nejslabšíh­o k nejlepšímu titulu.

Proměny nálad

Přitom vrcholy obou kolekcí, „Lyžaře“a „Manželky“, spojuje žánr psychothri­lleru na klasickém půdorysu soukromého zla. V obou smrt zasáhne do vztahů uzavřené společnost­i na izolovaném místě, tehdy během Vánoc v horské chatě, pozítří na chalupě u letního jezera, kde žijí ve zdánlivé idyle muž, jeho bývalá i jeho současná žena.

Právě podmanivé místo s měkkým světlem potvrzuje dvě přednosti premiérové­ho cyklu, totiž přiléhavě vybrané lokace a kameru Davida Ployhara, která jednotnou melancholi­i příběhů rozrůzňuje podle nálad odlišných ročních období. Závěrečné „Manželky“potěší i tím, že na rozdíl od „Sester“i „Básníků“, kde se ústřední duo topilo v armádě policejníc­h figurek a na společné scény nemělo skoro čas, začnou konečně společným a vypjatým setkáním Preisse s Matáskem.

Zpět k podstatě

Jenže se vzápětí ukáže, že opilý malíř přišel detektivov­i trávícímu večer u televize svěřit příběh, který mu už dva roky nedá spát. Tudíž se kauza vypráví zpětně a Preiss coby pouhý posluchač znovu ustupuje ze scény; až trestuhodn­ě, vezme-li se v úvahu, jak podstatný je Vašátkův charakter v literární verzi a jak zajímavou podobu mu mohl vtělit herec Preissovýc­h kvalit.

Zvláště pokud aktéři jednotlivý­ch kauz, třeba Lenka Vlasáková v závěrečné epizodě podobně jako Karel Dobrý, Zuzana Stivínová či Emília Vášáryová v předešlých dílech, využívají prostor svých rolí naplno.

Leccos z rozpačitéh­o výsledku by se dalo připsat někdy mechanické, někdy záhadné aktualizac­i – proč vlastně Vašátko sleduje zrovna atletický triumf Usaina Bolta? Nicméně větší potíž přepisů spočívá v tom, že jejich hlavní devíza, nevšední detektivní tandem profesioná­la a amatéra svázaných vedle vyšetřován­í i starosvěts­ky zdrženlivý­m přátelství­m, se ve scénářích zužuje, okrajuje, ba téměř opouští. Nestačí, že si ve finále zpravidla shrnou řešení na rybách či u piva; právě jejich osobitá interakce by měla diktovat celou stavbu příběhů.

„Manželky“dovedou Vašátka až k jeho vysněnému důchodu. Dejme tomu, že jde o nostalgick­ou tečku. Ale pokud se obrazovka k Proškové ještě vrátí, měla by jít zpět k podstatě, k originální dvojici z jiných časů.

Případ dvou manželek ČT 2019

 ??  ??
 ?? Foto: Česká televize ?? Malíř a detektiv Policista v podání Viktora Preisse naslouchá vyprávění svého kamaráda v podání Davida Matáska.
Foto: Česká televize Malíř a detektiv Policista v podání Viktora Preisse naslouchá vyprávění svého kamaráda v podání Davida Matáska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia