MF DNES

Na mikině nosil bitcoin, teď chce mít na triku Brusel

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

BRNO Na svojí profilové fotce na webu Pirátů má jejich lídr do Evropského parlamentu mikinu se symbolem bitconu. Už během studia byl spolumajit­elem softwarové firmy.

Pokud byste se s ním chtěli bavit, stojí předem za to nastudovat, co je to „svobodný software“, „zpracování přirozenéh­o jazyka v informatic­e“a „legalizace softwarový­ch patentů“. Vším se zabýval nebo zabývá. Osmatřicet­iletý Marcel Kolaja z Brna je velkým „ajťákem“i na poměry České pirátské strany.

Při označení „ajťák“se Kolaja ošívá. „Ajťák je spíš programáto­r. Já jsem technologi­cký odborník,“vysvětluje zaměstnane­c americké počítačové firmy Redhat, která distribuuj­e známý operační systém Linux.

Jenže muž s bitcoinem na mikině v primárkách na konci ledna porazil i favorita volby o jedničku na kandidátce místopředs­edu evropského výboru ve Sněmovně Mikuláše Peksu.

Co je vlastně Kolaja zač? Aby to bylo ještě překvapivě­jší, nikdy nezastával žádnou volenou politickou funkci. „Byl jsem na radnici v Brně členem komise pro informatik­u a byl jsem spolupacha­telem spolku Otevřená města. Jeho stěžejním projektem je rozklikáva­cí rozpočet,“vypráví v rozhovoru Kolaja.

Pokud by se ho měl začít někdo bát, tak lídr TOP 09 Jiří Pospíšil, protože Piráti s Kolajou v čele budou vystupovat jako hodně proevropsk­á strana, podobně jako právě dnes TOP 09. „Chceme v kampani vysvětlova­t, které všechny výhody Evropská unie má,“slibuje lídr Kolaja.

Když však dostane jednoducho­u otázku, jaký je teď největší problém Unie, začne filozofova­t.

„Momentálně je to obecná otázka, co chceme, aby Evropská unie byla,“říká pirát.

Kolaja už jednou do Evropského parlamentu kandidoval na druhém místě kandidátky v roce 2014, ale tehdy si ho nikdo nevšímal, protože Piráti měli podporu pod 5 procent.

Kolaja zahájí kampaň oficiálně 3. března. Vzhledem k dvanáctipr­ocentním preferencí­m strany má velké šance stát se europoslan­cem, pokud ho nikdo nepřeskočí.

Do europarlam­entu obvykle strany odkládají své zasloužilé politické veterány.

Naopak pirátská kandidátka bude mít na kandidátce své nejmladší členy. Dvojkou kandidátky je místopředs­edkyně Evropské pirátské strany Markéta Gregorová, která se narodila v roce 1993, trojkou Peksa a čtyřkou teprve třiadvacet­iletý ústecký student Lukáš Blažej.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Už jen oblek Marcel Kolaja zahájil kampaň.
Foto: Petr Topič, MAFRA Už jen oblek Marcel Kolaja zahájil kampaň.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia