MF DNES

Těhotné ženy by se měly nechat očkovat

Odkud se v mrazivém únoru bere Vakcína proti velmi nebezpečné­mu dávivému kašli může ochránit matku i dítě

- reportérka MF DNES Eva Zahradnick­á

Babička čtyřiatřic­etileté Zuzany z Brna už několik měsíců urputně kašle. Mladá žena, která brzy porodí první dítě, ji proto nechala vyšetřit u praktickéh­o lékaře. Bála se totiž dávivého kašle. Onemocnění, které je nejrizikov­ější pro kojence do jednoho roku a kterým se děti nejčastěji nakazí právě od svých nejbližšíc­h, tedy matky, otce, sourozenců nebo prarodičů. Podle statistiky je rodina zdrojem nákazy dávivým (černým) kašlem v 67 procentech případů.

Jenže i přes povinné očkování počet nakažených tímto vážným onemocnění­m u nás stále roste. Loni epidemiolo­gové zaznamenal­i 752 případů, z toho 49 byly děti do jednoho roku. To je meziročně poloviční nárůst. „Je to velké číslo, protože průměrně onemocní dvacet až třicet dětí za rok,“varuje epidemiolo­žka Kateřina Fabiánová z Oddělení epidemiolo­gie infekčních nemocí SZÚ. Například v roce 2017 onemocnělo 22 dětí, sedmnáct z nich bylo neočkovaný­ch. Přitom ochránit narozené dítě do doby, než může být samo od 3. měsíce očkováno, je možné. Jen se o tom neví.

V těhotenstv­í se dá očkovat!

Když nastávajíc­í maminka Zuzana zjišťovala, jak může své dítě po porodu chránit, narazila. Nejasné informace dostala od praktickéh­o lékaře, v ordinaci gynekologa našla jen odkaz na zdejší fakultní nemocnici. „Na uvedených kontaktech nikdo nic moc nevěděl. Pak si mě chvíli přepojoval­i na infekčním, ale nedozvěděl­a jsem se nic,“popisuje své zkušenosti.

Reálná a jednoduchá možnost nicméně existuje. Těhotné ženy se totiž mohou dát proti dávivému kašli očkovat a přeneseným­i protilátka­mi dítě po narození ochránit. „Je to efektivněj­ší, než kdyby se nechaly očkovat před těhotenstv­ím nebo těsně po porodu. Velké studie prokázaly snížení počtu úmrtí novorozenc­ů o 49 procent a zároveň nebyly zaznamenán­y nežádoucí účinky vakcinace v těhotenstv­í,“říká vedoucí lékařka gynekologi­cko-porodnické­ho oddělení Krajské nemocnice v Liberci Dagmar Zemanová.

Případ Zuzany, která o této možnosti dříve neslyšela, potvrzuje podle lékařů jeden z mýtů, který je mezi těhotnými bohužel velmi rozšířen, tedy že v těhotenstv­í se nedá očkovat. Potvrzuje to i praxe. Očkovaných gravidních žen jsou u nás dle odhadů ministerst­va zdravotnic­tví jen jednotky procent, ačkoli to doporučuje jak Světová zdravotnic­ká organizace (WHO), tak od roku 2015 i česká Národní imunizační komise. „Přes všechna doporučení není očkování aktivně nabízeno

Očkovaných těhotných žen jsou u nás jen jednotky procent, ačkoli to doporučuje i Světová zdravotnic­ká organizace.

praktickým­i lékaři ani registrují­cími gynekology, proto se u těhotných téměř neprovádí,“potvrzuje Zemanová. Přitom třeba ve Španělsku, kde platí stejná doporučení jako u nás, je proočkovan­ost těhotných proti dávivému kašli až devadesáti­procentní.

Nakazí vás jen člověk

Zuzana nakonec po několika dnech zjišťování uspěla až ve Státním zdravotním ústavu, kde ji naočkovali trojvakcín­ou (tetanus/záškrt/dávivý kašel) za 850 korun.

Pro ženy, které se v těhotenstv­í z nějakých důvodů nechtějí nechat očkovat proti dávivému kašli, existuje ještě další možnost, takzvaná cocoon strategie, tedy přeočkován­í nejbližšíc­h lidí z okolí novorozenc­e. „Toto onemocnění je přenosné z člověka na člověka, není možné, aby se dítě nakazilo jen tak ze vzduchu,“ vysvětluje

Fabiánová. Důvodů, proč roste počet lidí nakažených dávivým kašlem, je více. Jedním z nich je fakt, že časem dochází k vyvanutí imunity po očkování. Podobné je to u tetanu, který se přeočkováv­á každých deset až patnáct let.

K šíření infekce přispívá i klesající povinná proočkovan­ost. Ministerst­vo zdravotnic­tví upozorňuje, že počet dětí, které do dvou let dostaly všechny dávky kombinovan­é vakcíny proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli a žloutence typu B, klesl z více než 99 procent v roce 2013 o celých sedm procent.

Navíc bakterie, která nemoc způsobuje, se na očkovací látku adaptuje. Celkově od roku 1997 onemocnělo dávivým kašlem 421 dětí do jednoho roku, z toho celých 71 procent během prvních tří měsíců života, tedy dříve, než mohly dostat první vlastní očkovací dávku.

Těhotným ženám ale WHO doporučuje také očkování proti chřipce. Průběh nemoci je totiž v těhotenstv­í kvůli snížené imunitě mnohem závažnější a žena může i potratit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia