MF DNES

Vojáci koupí výzbroj za desítky miliard

-

Ministerst­vo obrany vynaloží do roku 2021 nejméně 61 miliard korun na investice. Ještě letos chce uzavřít smlouvy na nákup pásových bojových vozidel pěchoty (BVP), víceúčelov­ých vrtulníků nebo mobilních radiolokát­orů. Vypsána také bude soutěž na obměnu stovek několik desetiletí starých terénních automobilů. Novinářům to včera na generálním štábu v Praze řekli ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálníh­o štábu Aleš Opata.

Ministerst­vo má nyní rozpracová­nu řadu projektů. Financován­í některých z nich se protáhne na několik let. Ostře sledované bude zejména pořízení pásových BPV, které budou stát přes 50 miliard Kč. Za víceúčelov­é vrtulníky ČR zaplatí řádově kolem deseti miliard a za mobilní radiolokát­ory MADR z Izraele asi tři miliardy.

Podle Opaty nyní armáda ve vojskových zkouškách testuje nové přilby. Pokud testy dopadnou dobře, v příštích třech letech jich vojáci dostanou asi 30 000. Dokončuje se dohoda na dodávku ručních zbraní. Armáda musí postupně obměnit desítky tisíc starých útočných pušek. Urychlit chce také obměnu asi 40 let starých terénních automobilů UAZ. Letos by na ně měla být vypsána soutěž. Zájem o tendr projevilo asi osm či devět zájemců. Na vozidla vojáci nekladou specifické požadavky, hlavním kritériem v zakázce by tak měla být cena.

S rychlostí nákupů má ministerst­vo obrany dlouhodobé potíže. Od příštího roku by proto v rámci generálníh­o štábu mělo vzniknout akviziční pracoviště. Armádní nákupčí získají možnost pořizovat vybraný materiál. Cílem je, aby ulevili kolegům z ministerst­va obrany, kteří by se měli věnovat strategick­ým zakázkám. Pracoviště zaměstná do 40 lidí. „Pevně věřím, že po roce 2020 už nebudeme řešit, jestli máme ve skladě maskáče,“poznamenal Opata s odkazem na potíže z minulosti.

Zároveň řekl, že se dokončuje dokument koncepce výstavby armády (KVAČR) do roku 2030. Nebude měnit strategick­é zadání, ale má reagovat na bezpečnost­ní hrozby. Více se tak bude zabývat třeba robotizací nebo kybernetic­kými hrozbami. (ČTK)

 ?? Foto: Rheinmetal­l ?? Nové obrněnce Stará BVP možná nahradí ASCOD.
Foto: Rheinmetal­l Nové obrněnce Stará BVP možná nahradí ASCOD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia