MF DNES

Nový začátek pro chřadnoucí Mozartovu Bertramku

Vyhnat bezdomovce a vandaly, uspíšit opravy. Zpřísnění památkové ochrany má přilákat peníze a návštěvník­y. Více však tlačí na majitele

- Reportér MF DNES

Robert Oppelt

Pokud někdo z rušného pražského Smíchova vystoupá po namrzlých dlažebních kostkách Mozartovy ulice až k bráně usedlosti Bertramka, čeká ho zklamání. Zamčená vrata, z komínu se nekouří, sníh nikdo neodmetá a hlubokým sněhem vedou k usedlosti jen jedny či dvoje vyšlapané stopy.

Půvabná klasicistn­í usedlost, kterou proslavil pobyt skladatele W. A. Mozarta, je už třetím rokem zavřená. Návštěvník se to dozví poněkud nestandard­ním způsobem z bílých lepítek nalepených na bronzové ceduli s otevírací dobou. Na nich je propiskou napsáno stručné sdělení – zavřeno.

Slavná vila teď neprožívá právě šťastné období. Nehrozí jí sice zkáza, ale památka, která je zapsaná ve všech turistický­ch průvodcích, nezadržite­lně chátrá. Její současný vlastník – Mozartova obec – o ni nejprve přišla v 80. letech. Stát ji převzal a v roce 1987 opravil a otevřel v ní expozici. Zpátky se ji společnost­i podařilo získat po dlouhém soudním sporu před deseti lety. A od té doby se vilu pokouší dle svých možností, ale nepříliš úspěšně, spravovat. Uzavřená usedlost, obklopená parkem a staveniště­m, se často stává cílem nájezdů zlodějů a vandalů, v parku za ohradní zdí zahrady také už několik let pravidelně táboří bezdomovci.

Pomoct má její vyhlášení Národní kulturní památkou, které proběhlo minulý týden. To pak dává majiteli více možností, jak získat peníze na provoz a údržbu. „Pakliže taková památka žádá dotační peníze na ministerst­vu, tak je zvýhodněna. Má větší šanci na ty peníze dosáhnout,“uvedl ministr kultury Antonín Staněk.

Změna jako nový začátek

Mozartova obec vítá, že má šanci získat víc peněz na údržbu, ale jinak změnu nechápe. „Myslím si, že je úplně zbytečné to zpřísňovat, měnit statut. Teď je to historická památka a dělat z ní tu národní... Tomu to neodpovídá. Ta stavba vypadá velice jinak než za Mozarta,“uvedl předseda obce Tomislav Volek. V minulosti označil postupujíc­í devastaci objektu za záměrnou akci, pokračován­í dlouholeté­ho restituční­ho sporu.

Návrh na prohlášení Bertramky národní památkou vzešel z radnice Prahy 5. Právě ta se v minulosti s Mozartovou obcí soudila. „Nejde o význam stavební, ale o genia loci, který v těch místech zůstal,“vysvětluje radní Prahy 5 pro kulturu Lukáš Herold. Restituční spory jsou pro něj historií.

Ministr kultury přiznal, že hlavním důvodem změny je dostat k jednacímu stolu jednotlivé rozhádané skupiny, zejména majitele – Mozartovu obec, pražský magistrát, městskou část a ministerst­vo. „Je potřeba, abychom vytvořili společný postup pro záchranu Bertramky,“uvedl Staněk.

Pokud má památka nejvyšší možný status státní ochrany, může majitel z veřejných peněz dostat více peněz, ale stát může naopak také více tlačit na majitele, aby se o památku řádně staral. V případě špatné péče také může udělit vyšší pokutu. Status národní kulturní památky také dává předkupní právo státu.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Smutný pohled Usedlost Bertramka chátrá a její zahrada je častým cílem bezdomovců.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Smutný pohled Usedlost Bertramka chátrá a její zahrada je častým cílem bezdomovců.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia