MF DNES

Ministr nás poškodil, tvrdí restaurace

-

PRAHA Slova ministra zemědělstv­í Miroslava Tomana (za ČSSD) o luxusních restaurací­ch, které nabízejí polské maso místo argentinsk­ého, poškozují český trh restaurací, řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

„My se domníváme, že je velmi nešťastné, možná i skandální, když se člen vlády vyjádří ve smyslu, že restaurace podvádějí tím, že zaměňují vůbec produkty – jakékoliv – natož zdravotně závadné,“uvedl Stárek s tím, že Státní zemědělská a potravinář­ská inspekce pochybení nenašla.

„Tento způsob komunikace se nám nelíbí. Rozumím tomu, že se ministerst­vo snaží dlouhodobě prosazovat české produkty proti zahraniční­m, to je celkem jasná věc. Ale měla by se vést férovými metodami, a ne tímhle způsobem, protože české hospody mimo jiné také propagují české výrobky a lokální produkty. Myslím, že je zbytečné vyvolávat takovou hysterii,“dodal.

Zákazníci se ale podle něj spíše orientují podle chuti, do obratu luxusních pražských restaurací ministrova slova nejspíš nezasáhnou. „A jestli tady existuje kvalitní steakové maso, tak je to hlavně maso z Argentiny. Pokud půjdete někam na kvalitní argentinsk­ý steak, tak nebudete chtít českou stračenu,“uvedl Stárek.

Chyby, kdy bylo polské maso označováno za české, objevili veterináři ve více restaurací­ch. Nadále podle úřadu pokračují zesílené kontroly Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce (SZPI) v obchodech a restaurací­ch. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia