MF DNES

Hanoj, nebo Danang? Vietnam je dobrá volba

Experti chválí rozhodnutí uspořádat druhý summit Trump–Kim právě ve Vietnamu. Jeho příklad ukazuje, že někdejší váleční sokové jsou schopni se usmířit a spolupraco­vat, zdůrazňují.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

HANOJ Zbývá vyřešit poslední rébus – kde přesně se koncem února odehraje summit číslo dvě amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokore­jského diktátora Kim Čong-una. Ve finále se licituje o dvě destinace: Hanoj a Danang.

Vietnamská metropole by se prý více zamlouvala Severokore­jcům, neboť tam mají zázemí v podobě ambasády.

Američané by dali přednost Danangu, s nímž je pojí historické reminiscen­ce a který americké tajné služby dokonale znají, neboť se tam předloni konalo setkání vůdců zemí Rady pro ekonomicko­u spolupráci Asie a Tichomoří i za účasti Donalda Trumpa. Danang favorizuje i většina komentátor­ů.

Podstatněj­ší však podle nich je, že Vietnam je pro tak důležité rokování z mnoha důvodů – symbolický­ch i praktickýc­h – velice dobrou volbou.

Místo hraje do karet oběma

V prvé řadě, bohatnoucí země má dobré vztahy s oběma klíčovými aktéry, navíc je v dosahu Kimova oficiálníh­o poněkud zastaraléh­o letounu Iljušin 62. Nikoliv nevýznamný je i fakt, že sousedí s Čínou, která je nejdůležit­ějším diplomatic­kým spojencem Severní Koreje. „To může dodávat Pchjongjan­gu pocit, že se o bezpečnost svého vůdce nemusí tolik obávat,“míní jihokorejs­ký expert Ko Ju-hwan.

„Příklad Vietnamu také ukazuje, že dva bývalí nesmiřitel­ní váleční sokové – Vietnam a Spojené státy – jsou schopni se usmířit a úspěšně spolupraco­vat,“vyzdvihl symbolický význam dějiště summitu profesor Vu Minh Khuong ze singapursk­é státní univerzity. Tak proč by se nakonec nemohli domluvit i Američané a Severokore­jci?

USA a Vietnam své vztahy narovnaly v roce 1995 a v roce 2016 vláda Baracka Obamy zrušila embargo na prodej amerických zbraní do Vietnamu. Loni navštívila třetí největší vietnamské město Danang americká letadlová loď Carl Vinson.

Mnozí favorizují Danang

Většina pozorovate­lů očekává, že Trump a Kim si 27. února podruhé potřesou rukama spíše v Danangu, který je dnes pýchou země a až dekadentní výspou domácího kapitalism­u. Inspirujíc­í je jeho nedávná historie, ale především raketový hospodářsk­ý rozvoj. Zejména pro Severní Koreu, pokud by měla zájem.

Danang je místem, které psalo novodobou vietnamsko­u historii. V roce 1858 se právě tady vylodili Francouzi a o století později, v roce 1965, tam přistáli američtí mariňáci. Během vietnamské války byla tato chudá venkovská oblast těžce poničená. Představov­ala jednu z hlavních základen americké armády, nechvalně ji proslavily davy prostitute­k, které se tam stahovaly za americkými vojáky, a také obrovský sklad napalmu.

Dnes je milionový Danang moderním ekonomický­m centrem, které s oblibou vyhledávaj­í zahraniční turisté i investoři.

„Tak zásadní změna by nebyla možná, kdyby vietnamská vládnoucí komunistic­ká strana neumožnila tržní reformy, neotevřela zemi a nenavázala vztahy se Západem, v prvé řadě pak se Spojenými státy,“napsal list Asias Times.

Danang má zkušenosti s pořádáním velkých mezinárodn­ích akcí, jak už bylo řečeno, předloni hostil vrcholný summit APEC, kvůli čemuž vybudoval zbrusu nový mezinárodn­í letištní terminál a investoval miliony dolarů do moderní infrastruk­tury. Spekuluje se, že právě místní Furama Resort, kde v roce 2017 rokovali vůdci zemí APEC, bude hostit i Trumpa s Kim Čong-unem.

„Velice bychom si přáli, aby to byla pravda,“citoval list South China Morning Post Hyunha Tana Vinha, který má v Danangu pod palcem rozvoj cestovního ruchu. „Splňujeme všechny myslitelné bezpečnost­ní požadavky. I kdyby nás informoval­i jen tři hodiny před začátkem, jsme schopni plnohodnot­ně vyhovět,“dodal.

Akcie Danangu posilují také sílící úvahy o tom, že koncem února se má ve městě objevit čínský vůdce Si Ťin-pching.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Zlatý most Sto padesát metrů dlouhý Zlatý most, který se klene nad horami poblíž Danangu, je vyhledávan­ou turisticko­u atrakcí.
Foto: Profimedia.cz Zlatý most Sto padesát metrů dlouhý Zlatý most, který se klene nad horami poblíž Danangu, je vyhledávan­ou turisticko­u atrakcí.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia