MF DNES

Koalice svobody: proč to nezkusit?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Vposlední době je zase co chvíli na stole zákon o zavírací době supermarke­tů o některých svátcích, který platí už více než dva roky. Skupina poslanců ANO a ODS se snaží striktní zákaz alespoň zmírnit pro velkoobcho­d, poslanci TOP 09 zopakovali nedávný návrh ODS, aby se zákon úplně zrušil, lidovci žádají zákaz naopak rozšířit na všechny státní svátky a u Ústavního soudu už dva roky leží stížnost senátorů proti tomuto zákonu.

Už zmíněný legislativ­ní šrumec svědčí o tom, že zákon, který je dědictvím z časů Sobotkovy vlády, si nikdy „nesedl“, protože jsou s ním pořád problémy. Znemožňuje pružné zásobování restaurací a hotelů. Narušuje konkurenčn­í prostředí mezi obchodníky. Hlavně však otravuje lidi, protože si nikdo nepamatuje, o kterých svátcích si nakoupit jde, a kdy nikoliv. Přitom efekt, aby i prodavačky měly volno, je sporný, protože obchodníci si zvykli v těchto dnech dělat inventury či přesouvat zboží v regálech.

Zákon, který úplně zbytečně omezuje svobodu obchodníků i nakupující­ch, je nepochybně zralý na úplné zrušení. Jde jen o cestu, jak se k tomu dobrat. Jak ve Sněmovně sestavit ad hoc „koalici svobody“, když by řez v tomto případě musel vést napříč vládou i napříč opozicí?

Hlasů na zrušení zákazu nakupování je v parlamentu dost, ne že ne. Ukázaly to včera i počty ve sněmovním hospodářsk­ém výboru, kde se v tomto názoru spojili poslanci ANO, ODS, TOP 09, SPD a Pirátů. Tyto strany mají ve Sněmovně 154 poslanců, což je dost na to, aby to pokrylo i nejednotno­st názoru v některých klubech.

Rozhodujíc­í ale bude postoj ANO, tedy jestli Andrej Babiš bude ochoten riskovat klid v koalici a do takového svobodomys­lného dobrodružs­tví jít. Jeho hnutí by se mělo rozpomenou­t na své dávné liberální základy: ještě na jaře 2016 při schvalován­í tohoto zákona byli dva jeho poslanci pro a 36 proti, včetně všech rozhodujíc­ích person hnutí.

Dnes už se ANO zabydlelo v socialisti­cké kazajce vlastní vlády s ČSSD (a KSČM). A v tomto duchu pokračuje v kurzu regulací a osekávání svobod z časů Sobotkovy vlády: od protikuřác­kého zákona přes EET a zákaz sladkostí ve školách až po přepadovky kontrolorů u vašich kamen. Zrušení jednoho zákazu, který neřeší nic a buzeruje všechny, by bylo malým krůčkem pro svobodu, když bohužel žádný velký skok očekávat nelze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia