MF DNES

Trump nechce zůstat uvězněný v dohodě o raketách

Kamila Struhy, editora MF DNES

-

Vypadalo to, že ta smlouva bude sloužit „navěky“, když ji v roce 1987 Michail Gorbačov s Ronaldem Reaganem s velkou pompou podepisova­li. Dohoda se zkratkou INF zakázala nasazení raket krátkého a středního doletu odpalovaný­ch ze země s dosahem 500 až 5 500 kilometrů. SSSR a USA si ponechaly jen ty odpalované z moře a ze vzduchu.

O třicet dva let později americká administra­tiva oznámila, že od ní USA do šesti měsíců odstoupí. Rusové ihned udělali totéž. Část demokratic­kých kongresman­ů tepe Donalda Trumpa, že ničí jeden ze základních bezpečnost­ních pilířů světa.

Jeho kritici by si však měli uvědomit, že svět se od roku 1987 hodně změnil. Už na sebe nemíří jadernými raketami jen dva bloky zpoza železné opony. Čína vystrkuje velmocensk­é růžky, Írán si pumpuje svaly na Blízkém východě a Severní Korea ohrožuje všechny.

Dohoda INF je přitom závazná jen pro Rusko a USA. Čína a spol. si v klidu vyrábějí rakety krátkého a středního doletu, některé dokonce vybavené jadernými hlavicemi, kterými ohrožují americké spojence. Vlastní je i Británie, Francie, Indie, Pákistán či Izrael. Zatím. Mimochodem putinovské Rusko to vyřešilo po svém, vyrábí je tajně, ač to vehementně popírá.

Může se někdo divit, že chce Donald Trump od smlouvy ustoupit? Jistě, vyvolá to určitou nestabilit­u v mezinárodn­ích vztazích. Někteří argumentuj­í, že USA by mohly použít podobné rakety, které se odpalují z moře, ale ty jsou dražší. A také je možné, že Japonsko či Korea by stejně ty pozemní na svou půdu nechtěly kvůli čínské odvetě. Jenže to nic nezmění na neférovém omezení USA. Krom toho odstoupení od smlouvy už velmi vážně zvažovala administra­tiva demokrata Baracka Obamy.

Jde o složitou šachovou partii. A tajný vývoj ruské rakety jen umožnil Američanům smlouvu „roztrhat“. Putin se sice také rád otěží smlouvy zbaví, ale nejde mu o návrat závodů ve zbrojení. Vždyť na něj nemá peníze. Trumpův krok tak může ohrozit hlavně Evropu, která si bude muset připlatit na vlastní obranu, což měla udělat už dávno.

Americká administra­tiva se možná více než Ruska obává Číny a Íránu, které přerýsováv­ají zóny vlivu. Říše středu sebevědomě hlásá, že v případě vzpurnosti obsadí Tchaj-wan, a neustále se v Pacifiku hádá s Vietnamem, Malajsií a Filipínami o bohatství pod ostrovy v Jihočínské­m moři. A nejen to. Své rakety krátkého a středního doletu ani nemusí osadit jadernými hlavicemi, stačí ty konveční a v ohrožení se ocitá Japonsko a Jižní Korea. A k tomu si připočtěte íránské rozpínání na Blízkém a Středním východě. Americké sunnitské spojence v čele se Saúdskou Arábií to hodně znervózňuj­e.

I proto se Trump nebrání možnosti nasazení raket středního a krátkého doletu odpalovaný­ch ze země, i když samotný jejich vývoj je ve hvězdách, protože demokraté v Kongresu mu na ně stěží přiklepnou peníze.

Teď se však vraťme k oné americké šachové partii. USA vlastně primárně nejde o zrušení dohody INF, jen by ji chtěly naroubovat na realitu 21. století. Chtěly by raději přijmout smlouvu novou, do jejíž ohlávky by mohly zavřít i vzpouzejíc­í se Čínu a další revizionis­tické mocnosti. Proto teď Trump dělá tytyty, aby ostatní přiměl k jednání.

Jenže je otázka, jestli ho někdo kvůli jeho nevypočita­telnému chování ještě bere vážně. Zvláště když torpédoval íránskou jadernou dohodu i pařížskou klimaticko­u dohodu. Takže výsledek jeho úsilí je nejistý. A bezpečnost­ní situace ve světě se v případě jeho neúspěchu, který jen více rozdělí rozhádané velmoci, může opravdu zhoršit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia