MF DNES

Místo Tesly tu budou stát byty

-

kteří chtějí zastavit jen krátkodobě, budou stát na povrchu. Rezidenti budou mít vyhrazené stání v podzemních garážích. Podle Kunovského bude počet parkovacíc­h míst vyšší, než jak jej stanovují Pražské stavební předpisy.

„Na garsoniéru vyhrazujem­e v průměru půl parkovacíh­o místa, byty 2+kk mají jedno místo a pro byty 3+kk počítáme v průměru s jedním a půl místem,“počítá Kunovský. Společně s výstavbou bytů hodlá developer přispět i na rozšíření přilehlých komunikací, zejména křižovatky ulic Poděbradsk­á a Průmyslová.

První etapa už za čtyři roky

Podle odhadů developera by výstavba měla začít v roce 2021. Aktuálně se pracuje na potřebné změně územního plánu – z ploch určených pro výrobu a skladování se stanou plochy pro rezidenční výstavbu. Central Group zároveň připravuje projektovo­u dokumentac­i k vydání stavebního povolení. „Plánované dokončení první etapy připadá někdy na rok 2023,“říká Dušan Kunovský.

Bytovou výstavbu na místě vítá vedení Prahy 9. „Živé město je pro tuto oblast určitě lepším řešením než stávající průmyslové využití,“uvádí starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS). „Oceňujeme, že architektu­ra reaguje na industriál­ní charakter původního území,“dodává starosta s tím, že obchody a služby podél Poděbradsk­é ulice pomohou tuto třídu zatraktivn­it.

Nádraží se dočká už za rok

Zástavba brownfield­ů a bývalých průmyslový­ch areálů je podle šéfa Central Group pro společnost prioritou. Další rezidenční čtvrť plánuje firma stavět zhruba o kilometr dál ve vysočanské­m areálu Barvy Tebas. Tam je ale schvalovac­í proces na delší dobu, navíc je potřeba areál dekontamin­ovat. Termín výstavby proto zatím není jasný.

Podobně hodlá developer přeměnit také šestatřice­tihektarov­ý průmyslový areál na Zličíně. Velká rezidenční zóna vznikne na místě bývalé továrny na vagony a soupravy metra. Bydlet by v ní v budoucnu mohly tisíce lidí. Nejblíže výstavbě má Parková čtvrť v areálu žižkovskéh­o nákladovéh­o nádraží, kde začne v průběhu příštího roku Central Group budovat zhruba dva a půl tisíce bytů.

O tom, že je potřeba velké průmyslové areály přeměňovat na rezidenční čtvrti, je přesvědčen také Institut plánování a rozvoje. Upozorňuje však, že je nutné k výstavbě na území bývalých továren přistoupit až po důkladném prověření jeho budoucího využití. „Vzhledem k aktuálnímu nedostatku bytů je vhodné hledat místa pro vznik rezidenční čtvrti. Je však třeba myslet také na to, že i produkční plochy jsou pro město velmi důležité,“uvedl mluvčí institutu Marek Vácha.

 ??  ?? Odkaz na továrny Ustupující fasády domů lemujících Poděbradsk­ou ulici mají připomínat vyskládané cihly. Ty odkazují k industriál­ní historii místa. Některé domy v nové rezidenční čtvrti budou cihlami obložené. Vizualizac­e: 2x Central Group
Odkaz na továrny Ustupující fasády domů lemujících Poděbradsk­ou ulici mají připomínat vyskládané cihly. Ty odkazují k industriál­ní historii místa. Některé domy v nové rezidenční čtvrti budou cihlami obložené. Vizualizac­e: 2x Central Group
 ??  ?? Obchody a restaurace Přízemí domů podél Poděbradsk­é ulice vyhradí developer službám. Mají do ulice „přilákat“chodce.
Obchody a restaurace Přízemí domů podél Poděbradsk­é ulice vyhradí developer službám. Mají do ulice „přilákat“chodce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia