MF DNES

Až Babylon Berlín skončí, Rath bude žít dál

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Zatímco komisař Gereon Rath nyní každou sobotu brázdí vody druhého kanálu České televize v seriálu Babylon Berlín, literární svět jej vítá už potřetí. V českém překladu totiž vychází třetí díl populární historické detektivní ságy z pera německého spisovatel­e Volkera Kutschera. Tentokrát nese název Goldstein a slibuje stejnou dávku napětí jako dříve. V originále vyšel už před devíti lety. Slávu knihám navrátil zmiňovaný nejnákladn­ější seriál v německé historii, který se pro své zákazníky rozhodla zakoupit i americká internetov­á televize Netflix.

Zpátky do podsvětí

S bolševiky i filmaři už se traumatizo­vaný Rath v předešlých knihách Mokrá ryba a Tichý zabiják vypořádal. Po letech 1929 a 1930 logicky následuje rok 1931, znovu v kulisách tepajícího srdce Německa – Berlína. Světem hýbe hospodářsk­á krize, městem zase násilné střety mezi SA a Rudou frontou i mocenský boj berlínskýc­h gangů. Rath se proto znovu nebude nudit, ačkoliv to tak zprvu vypadá. Za úkol dostává sledovat amerického gangstera Abrahama Goldsteina, po kterém je titul pojmenován.

Neškodná výpomoc americkým kolegům zprvu působí jako jedna velká nuda pro profesioná­la Rathova rozměru. Podle očekávání se však promění v „nebezpečný a smrtící závod“, slibuje nakladatel­ství Moba, které Kutschera před dvěma lety českému čtenářstvu představil­o. Děj se však stejně jako v případě předešlých knih netočí pouze kolem Ratha.

Případy se spojí

Na scénu se vrací Charly Ritterová, Rathova femme fatale, připravují­cí se na praxi právničky. Z kanceláře jí utíká mladá bezdomovky­ně přistižená ve vlaku bez jízdenky, banální případ, dalo by se říct. Právě ten se však zanedlouho propojí s čím dál zapeklitěj­ším vyšetřován­ím Gereona Ratha.

Volker Kutscher se před literárním úspěchem živil jako novinář. Věnoval se dennímu zpravodajs­tví, takže s textem dokáže nakládat pragmatick­y a psát rychle, jak sám přiznal loni v rozhovoru pro MF DNES. V originále už vyšlo sedm knih jeho série. Poslední zmiňovaná se jmenuje Marlow a odehrává se v létě roku 1935.

Stejně tak pokračuje i Babylon Berlín, jehož tvůrce v současné chvíli čeká natáčení třetí řady. Inspirací pro scenáristy by měla být druhá kniha Tichý zabiják.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia