MF DNES

Šampionky? Češky je často porážejí

Halepová ohrožuje obhajobu titulu ve Fed Cupu. Tenistky ale na grandslamo­vé vítězky umějí.

- Tenisový reportér MF DNES

Karel Knap

Když tenistka Karolína Plíšková nastupuje na kurt proti Rumunce Simoně Halepové, dobře ví, že ji čeká zatraceně těžká šichta. Potřebuje napáchat co nejméně chyb a k tomu vypálit pokud možno co nejvíce vítězných úderů.

„A to proti Simoně není lehké poskládat,“říká česká jednička pro víkendové fedcupové klání v Ostravě. „Ona moc nekazí a běhat může věčně. Dokážu ji udolat přes delší výměny, ale to dost bolí fyzicky.“

Nedělní střetnutí bývalých světových jedniček Plíšková–Halepová bude hlavním tahákem prvního kola tradiční soutěže, v níž Češky hodlají potvrdit svou nadvládu.

Obhajují titul, který získaly šestkrát v minulých osmi sezonách. Ve své zlaté éře narazily na sedm majitelek aspoň jedné grandslamo­vé trofeje – Rusky Kuzněcovov­ou a Šarapovovo­u, Srbku Ivanovičov­ou, Němku Kerberovou, Australank­u Stosurovou, Španělku Muguruzaov­ou a právě Halepovou. Navzdory dílčím úspěchům ani jedna z nich nedokázala zastavit české tažení.

V utkáních s nimi má parta kapitána Petra Pály lichotivou bilanci 10–7, jen nejslavněj­ší z nich, proslulá bojovnice Maria Šarapovová, vyvázla ze střetu s Češkami bez porážky. V pražském finále v listopadu 2015 jí podlehly Plíšková i Petra Kvitová. Jenže ani dva body od nejzářivěj­ší hvězdy ve Fed Cupu nezaručí triumf družstva, a tak též po této partii nakonec jásaly PK, KP a spol.

Halepová a její pobočnice

Zda se zlatá éra Pálových žen protáhne, se uvidí zítra a pozítří. Halepová představuj­e hlavní rumunskou zbraň, byť ani její krajanky do Ostravy nedorazily jako doprovod.

Neobvyklým stylem s čopovaným forhendem je nepříjemná Monica Niculescuo­vá. Loni prožila fantastick­é období Mihaela Buzarnescu­ová (v Praze například postoupila do finále). „Jedna super hráčka a za ní nevidím vyloženou slabinu. Vždyť Beguová s Niculescuo­vou teď vyhrály debla na turnaji v Thajsku,“říká Plíšková, s níž se o prodloužen­í úžasného období chtějí zasloužit mladé slečny Markéta Vondroušov­á a Kateřina Siniaková. Ta druhá je zároveň báječně sladěná a tuze úspěšná s Barborou Krejčíkovo­u ve čtyřhře.

I kdyby Halepová, současná trojka žebříčku WTA, oba své mače na zeleném dvorci v Ostravar Aréně vyhrála, rumunský posun do semifinále by „jen“přiblížila. Z diváckého hlediska je ovšem právě její vystoupení krajně zajímavé.

Buším do ní a ona jen: Ťuk!

Právě ona povede vzpouru proti ohromující­m statistiká­m. Z posledních čtrnácti utkání Češky podlehly jen v jediném – zásadně oslabené předloni v Americe.

Na domácí půdě natáhly šňůru jedenácti vítězství. A na tvrdém povrchu jsou neporažené od roku 2009 (osmnáct výher v řadě).

V čem je právě sedmadvace­tiletá houževnatá královna Roland Garros 2018 tak nebezpečná?

„Využívá rychlost mých úderů, jen naráží míče zpátky, aniž vydává nějak moc energie. Já pak honím sama sebe,“líčí Plíšková. „Mám pocit, že do ní buším, ale ona jen: Ťuk, ťuk! A já lítám.“

Halepová neničí sokyně drtivým servisem ani pádným forhendem. Čelí jim chytrostí, zručností, vůlí dřít do zemdlení a skvělou kondicí.

„Ona vám nic nedaruje,“vysvětluje její česká kamarádka. „I když vypadá naštvaně. I když nehraje dobře... Prostě vám nedá ani balon. Kousne se a brání. Spousta holek už nemůže a v běhu vystřelí míč na risk. Simona ho vypálí a ještě pádí zpátky. Musím pak hrát ne jeden, ale dva údery navíc.“

Pestré a dramatické výměny i takřka zázračné rány z hluboké defenzivy hodlá v Ostravě předvést nezdolná Simona z Constanty. Češky se chystají na trudnou prověrku.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Bojovnice Jen Maria Šarapovová vyvázla ze střetu s Češkami bez porážky. Rusko přesto pražské finále 2015 nevyhrálo.
Foto: Michal Šula, MAFRA Bojovnice Jen Maria Šarapovová vyvázla ze střetu s Češkami bez porážky. Rusko přesto pražské finále 2015 nevyhrálo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia