MF DNES

Skrytá hrozba: doktorka s raketou, jíž nikdo nevěřil

- — Miroslav Němý

Je jí už 30 let, letos nevyhrála jediný zápas a Američanka Madison Keysová ještě na loňském Roland Garros pronesla: „Abych byla upřímná, netuším, jak se její příjmení vyslovuje.“

Ale podcenit ji by zavánělo šeredným průšvihem. Mihaela Buzarnescu­ová, PhD. Skrytá hrozba.

I sportovní analfabet nejspíš tuší, kdo je Simona Halepová – grandslamo­vá šampionka, bývalá světová jednička a hlavní rumunské eso pro fedcupové klání s Češkami. Za ní se však schovává tenisová doktorka s poutavým příběhem a velkými schopnostm­i, 29. hráčka světa a předpoklád­aná dvojka za superstar Halepovou.

Její cesta do širší elity se skutečně vymyká. „Nikdo kromě rodiny už ve mě nevěřil. To bylo vážně zlé,“líčila pro New York Times stav, v němž se nacházela ještě před dvěma lety.

Její rodiče se seznámili právě na tenisu a ona se chopila rakety tak šikovně, že v roce 2005 na prestižní juniorské akci Orange Bowl zdolala Agnieszku Radwanskou a až ve finále podlehla Caroline Wozniacké. Milovala Petea Samprase, Moniku Selešovou a Venus Williamsov­ou. Chtěla být jako oni.

Jenže velké naděje vystřídaly velké potíže. Série zranění jí při přechodu mezi profesioná­lky sebrala sponzory, podpora od státu byla také mizerná. Trpěla hlavně její mnohokrát operovaná kolena.

„Nic nezabíralo. Doktoři si nevěděli rady. Bolest byla strašná,“řekla pro web WTA.

A tak zaměstnala mysl studiem. Na bukurešťsk­é univerzitě obhájila doktorát na téma Psychomoto­rický rozvoj tenistů od 12 do 14 let.

Kolik takových vrcholovýc­h sportovců znáte? „Nemohla jsem hrát turnaje, tak jsem se nechtěla zbláznit,“přiznala. „A říkala jsem si, že když to nepůjde na kurtu, aspoň si třeba s doktorátem lépe najdu práci. Bylo to těžké. Co budu dělat? Kam půjdu? Vše bylo v mlze.“

Prorazit v tenisu před třicítkou zní skoro jako sci-fi. Buzarnescu­ová si zkraje roku 2017 zkusila zahrát nizozemsko­u ligu – a ono to šlo! Bolest zmizela.

Rok začala mimo Top 500, ale naplnila jej mimořádnou bilancí 70 výher, poprvé nastoupila v hlavní soutěži na grandslamu. Loni to bylo ještě lepší: probila se do finále v Hobartu a v Praze, kde podlehla Petře Kvitové, vyhrála premiérový turnaj v San Jose. Na Roland Garros došla do osmifinále.

„Vždycky jsem věděla, že to v sobě má,“pochválila ji slavná juniorská souputnice Wozniacká.

Teď Buzarnescu­ová poprvé v kariéře zažívá úplně jinou roli. Obhajuje body, je členkou elitní třicítky. Bilance 0–3 ji hřát nemůže.

Jenže po všech peripetiíc­h to jsou jen dílčí problémy – a problémy řešitelné. Češky musí být ve střehu. Jak totiž sama tenisová doktorka prohlásila: „Snad můžu být příkladem i pro jiné, které to taky málem vzdaly. Ale když opravdu chcete a věříte, výsledky se dostaví bez ohledu na věk. Nic není nemožné.“

 ?? Foto: ČTK ?? Pozor na ni Mihaela Buzarnescu­ová je nebezpečná.
Foto: ČTK Pozor na ni Mihaela Buzarnescu­ová je nebezpečná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia