MF DNES

Začíná odpočinek! Aneb Šonka vyráží za obhajobou

- — Robert Sára

Obvykle to znají otcové – a vlastně někdy i matky – malých dětí. Že do práce se chodí „odpočívat“. I Martin Šonka teď tvrdí: „Těším se na sezonu, že si konečně trochu odpočinu.“

Ne že by otec tří dětí nepotřebov­al oddech od ratolestí, ale v kokpitu svého závodního letounu chce hlavně uniknout od mumraje, který s sebou přinesl jeho listopadov­ý triumf v sérii Red Bull Air Race.

„Bylo to opravdu náročné. Těch aktivit, různých společensk­ých událostí a rozhovorů bylo mnoho a neskončilo to ani s novým rokem. Času na přípravu tak nebylo tolik, kolik jsem si představov­al. Kromě pár dní s rodinou na horách jsem se potom nezastavil.“

Není to však hudrování, protože se u těch slov usmívá a ještě přidá: „Ale je příjemné, že můžeme takhle šířit slávu leteckého sportu.“

Od jeho zisku titulu mistra světa uběhlo jen 82 dní a dnes se v Abú Zabí kvalifikac­í rozjede nová sezona. Šonka se mezitím prodral mezi elitu českého sportu, vždyť v loňské anketě Sportovec roku skončil šestý a jako jediný se dokázal vklínit mezi olympijské medailisty.

Na galavečeru jej potěšilo, když si o společnou fotku s ním řekli i bratři Pospíšilov­é, jedni z jeho dětských hrdinů. Uznání slyšel i od jiných. „Jsem rád, že se Martinovi povedl titul, má ho naprosto zaslouženě. A jsem rád, že díky němu stoupá povědomí o našem sportu. První část naší práce je totiž létat rychle a bezpečně a ta další šířit ho mezi lidi,“říká Petr Kopfstein, druhý z Čechů v prestižním seriálu.

Jenže zatímco Šonka loni slavil, hned čtyřikrát v závodech vyhrál a letos se pokusí jako druhý v historii obhájit titul, Kopfstein se výsledkově trápil. Limitoval ho starý – a pomalejší – motor. Možná se až příliš obával, jestli ho případný krach nemůže o místo mezi elitními 14 piloty připravit.

„Člověk si myslí, že když je to jeho třetí sezona, že už něco umí, a pak přijde obrovská rána. Ale nepodléhám depresím, nejsem člověk, který by se z toho potápěl. Myslím, že náš čas ještě přijde,“míní.

Koneckonců i Šonka se pár let učil, personálně ladil svůj tým. A zatímco během přestávky nic měnit nemusel (a v trénincích v Abú Zabí skončil první a druhý), u Kopfsteina je řada novinek. Samozřejmě sáhl po novém motoru, v jeho týmu je jiný taktik. A ač kdysi zbohatl na personální agentuře, teď při hledání svých zaměstnanc­ů poznal: „Pro mě je nejdůležit­ější, aby člověk měl obrovskou lásku k tomu sportu, aby to nedělal jen proto, že se s vámi jezdí. To se mi začíná vyplácet a to je jediná cesta.“

Zároveň sám dřel na fyzičce, když ho cepoval zkušený triatlonis­ta Jan Kubíček. Kopfstein touží po lepší výbušnosti, aby lépe zvládal minutový zápřah při soutěžním letu.

 ?? Foto: Red Bull ?? Martin Šonka Titul se pokusí obhájit jako druhý v historii.
Foto: Red Bull Martin Šonka Titul se pokusí obhájit jako druhý v historii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia