MF DNES

Ministři v ohrožení

Změny ve vládě asi budou, ale zatím se čeká na březnový sjezd sociální demokracie.

- Reportér MF DNES

Ondřej Leinert

Bylo pár dní před Vánocemi, z dálnice D1 co chvíli přicházely zprávy o dopravních zácpách a ministr dopravy Dan Ťok byl na pranýři. Premiér Andrej Babiš měl pocit, že by měl být dravější. Podobně smýšlel o ministru školství Robertu Plagovi. Když byl v jednom z rozhovorů dotázán, jak pevnou pozici mají ministři, nevyloučil možnou rekonstruk­ci vlády.

„Mezitím se ale situace zklidnila, a když pak ten rozhovor odvysílali na Nový rok, šéf už řešil jiné věci. Výměna ministrů v tu chvíli pro něho nebylo téma. Ale televize to odvysílala, takže najednou chtěli všichni vědět, kdo půjde z vlády, a trvá to prakticky dodnes,“líčí jeden z Babišových blízkých z hnutí ANO, jak se z pouhé premiérovy úvahy stalo velké téma.

Ne snad, že by Babiš o výměně některých ministrů neuvažoval. Ale nejdřív by se musely splnit dvě podmínky: najít kvalitní náhradu a prokonzult­ovat vše s koaličními partnery z ČSSD, protože Babiš by nerad případnou rekonstruk­ci vlády zaměřil jen na ministry nominované hnutím ANO. Jenže sociální demokraté se o možné výměně ministrů nehodlají bavit před svým sjezdem, který se koná začátkem března.

Náhrady nejsou

„Samozřejmě, šéf by si u některých ministrů představov­al mnohem větší tah na branku. On si to nakonec stejně rozhodne sám, ale říkáme mu, že pokud nemáme adekvátní náhradu, nikdo se odvolávat nemá. A aspoň já tedy o žádné náhradě nevím,“říká vlivný člen hnutí.

Server Neovlivní nedávno zmiňoval dvě možná jména jako náhradu za ministra Ťoka: někdejšího manažera Skansky či náměstka generálníh­o ředitele Českých drah Milana Matzneuera a ředitele Drážního úřadu Jiřího Koláře. „Těch jmen bude víc, šéf hledá, ale vybráno podle mě nemá,“myslí si zdroj MF DNES. Premiér spekulace kolem ministrů nekomentuj­e.

Vedle Ťoka, kterého by Babiš chtěl kvůli jeho špatnému mediálnímu obrazu nahradit asi nejvíc, k nim patří zmíněný Plaga a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. Všem třem Babiš shodně vytýká, že svou práci neumějí dostatečně prodat. Novákové také nepomáhá, že ji na ministerst­vu často zastiňuje její náměstkyně Alexandra Rudyšarová. Plaga s Babišem zcela nesdílí pohled na to, že by prioritou ministerst­va školství měl být sport. Do toho si to ministr zkomplikov­al schůzkou s ředitelem BIS Michalem Koudelkou, kvůli které se na něho snesla kritika Hradu i komunistů.

Babiš by na rozdíl od Ťoka za Plagu měl náhradu – bývalého brněnského primátora Petra Vokřála, který už připustil, že by v případě ministersk­é nabídky zvážil stěhování do Prahy. Do Babišových úvah od odvolání Plagy však značně zasáhla odborná veřejnost, která se za ministra postavila.

A roli hraje také zvyšující se komunistic­ký tlak na odvolání jiného člena vlády: ministra zahraničí za ČSSD Tomáše Petříčka.

Podle jednoho z kuloárních scénářů by si totiž ČSSD mohla s ANO ministerst­va školství a zahraničí prohodit. Tato rošáda by se však určitě neudála dříve než po sjezdu sociálních demokratů. Právě na něm totiž Petříček hodlá kandidovat na místopředs­edu strany. A jeho výsledek bude klíčový. „Pokud bude zvolen místopředs­edou, tak ho Honza Hamáček určitě podrží. Pokud by ale nezískal dost hlasů, tak by mu to hodně ztížilo život a nejspíš by ve vládě brzy skončil,“tvrdí jeden z vlivných členů ČSSD. Také předseda sociálních demokratů Hamáček nechtěl Petříčkovu pozici komentovat.

Petříček si přitom paradoxně minulý týden připsal v domácí diplomacii zatím svůj asi největší úspěch. Prosadil, že česká vláda i prezident Miloš Zeman společně uznali předsedu venezuelsk­ého parlamentu Juana Guaidóa prozatímní­m prezidente­m Venezuely. Komunisté se přitom spoléhali, že prezident Zeman podpoří Guaidóova rivala Nicolase Madura.

Petříčkův osud je ve hvězdách, ale o ministru kultury Antonínu Staňkovi mluví celkem jasně: má v následujíc­ích týdnech poslední šanci Hamáčka přesvědčit. Staňkovi se nedaří hledat témata a nepomohlo mu ani to, že zatím nejvíc dal o sobě vědět svou účastí na křtu knížky komunistic­kého poslance Miroslava Grebeníčka.

Pokud bude ministr zahraničí Petříček zvolen místopředs­edou strany, tak ho Honza Hamáček určitě podrží. Pokud by ale nezískal dost hlasů, tak by mu to hodně ztížilo život a nejspíš by ve vládě brzy skončil.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia