MF DNES

Rouška spíš zdobí než chrání

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Internet i média se hemží radami, jak si zajistit lepší, delší a hlavně zdravější život. Jednou jsou vajíčka ke snídani a sklenka vína k večeři špatně, podruhé zase ne. Člověk se musí rozhodnout, čemu bude věřit. Není tedy divu, že se téma začalo promítat i do současné umělecké produkce. Nejnověji v rámci výstavy Healing 2.0 v pražské Galerii MeetFactor­y.

„Healing 2.0 nazírá na zdraví jako na součást životního stylu moderní západní společnost­i, která se s oblibou nechává strhávat módními vlnami a současně musí reagovat na problémy, jež do velké míry sama generuje – ať už to je chronická únava, stres, nespavost nebo problémy se stravování­m,“upozorňuje v průvodním textu kurátorka Tereza Jindrová.

Jednou z umělkyň zapojených do projektu je absolventk­a Akademie výtvarných umění Romana Drdová. K Healing 2.0 přispěla fotografie­mi dívek s rouškami, které neplní pouze účel zdravotní pomůcky, ale také módního doplňku.

„Inspiroval­y mě cesty po Asii, kde jsem roušky vídala především jako ochranu před znečištění­m vzduchu. Sama je nosím, když jsem nemocná, abych ostatní nenakazila a ochránila. Okolí se však obzvlášť v Evropě pak na člověka dívá velmi odtažitě,“popisuje svou zkušenost.

Bude i rapová opereta

Na Asii ji fascinuje v rámci zdravého přístupu k tělu i duši zvýšená pozornost, kterou věnují potravinám. Toto pojetí se prý výrazně liší od evropského. „U nás se teprve teď začíná ve větší míře mluvit o jídle ze zdravotníh­o hlediska. Pro ně je to naprosto přirozená součást bytí,“vysvětluje Drdová. Dodává však, že jako v případě každého trendu i nad tímto je potřeba přemýšlet a hlavně používat selský rozum.

Kurátorka Jindrová se zmiňovaném­u trendu věnovala už v rámci loňské výstavy v Berlíně. Sama popsala práci Romany Drdové: „V jejím provedení se rouška proměňuje až v jakousi primitivní masku, která spíš zdobí než chrání. Další rovinu čtení pak umožňují motivy jídla vytištěné na maskách. Ty překrývají nos i ústa, čímž zároveň představuj­í jakousi bránu (a zábranu) pro příjem potravy.“

Galerie pak mimo jiné láká na prostor plný chladné estetiky. „Šlo nám o to navodit atmosféru terapeutic­kého studia, kde bude mít návštěvník možnost se uvolnit a odpočinout, ačkoli se nachází v galerijním prostoru,“popisuje Drdová, která s Jindrovou pracuje již na několikáté­m společném projektu.

Na výstavě se podílí mimo jiné také laureát Ceny Jindřicha Chalupecké­ho za rok 2017 Martin Kohout, Jakub Jansa, Andrea Pekárková nebo Ján Gašparovič. Společně s Healing 2.0 v MeetFactor­y otevírají také výstavu Marie Lukáčové Magie v době konjunktur­y. Ta propojuje nové hudební video, tak zvanou rapovou operetu s malbami na zdi a autorským mobiliářem. Tentokrát zaměřuje pozornost na svět bankovních domů a finančních toků. Obě expozice budou k vidění do 7. dubna.

 ?? Foto: MeetFactor­y ?? Nejen ochrana Rouška může mít více funkcí.
Foto: MeetFactor­y Nejen ochrana Rouška může mít více funkcí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia