MF DNES

ANO, Babiš Při volbě předsedy hnutí dostal 86,5 procenta hlasů

ANO si zvolilo nové vedení. Voličům slíbilo nižší daně i méně byrokracie.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Vládu sestavili za podpory ČSSD a KSČM, ale včerejším sněmem si hnutí ANO řeklo o pravicové voliče. Staronový předseda ANO Andrej Babiš sice opakoval, že jsou hnutím pro všechny, a použil pro to i politologi­cký termín catch all party, jinak však dělal všechno pro to, aby nebyl házen do jednoho „pytle“s komunisty a ČSSD.

„Říkají o nás, že jsme levicová strana jen pro důchodce. To je naprostý nesmysl. Sociální demokraté rádi rozdávají koláče, které neupekli. To my nejsme, snižujeme daně, dluh,“říkal a následně začal vyjmenováv­at body, na kterých by neměl problém shodnout se s opoziční ODS. Až to chvíli vypadalo, že cituje z jejího programu: jedno razítko, jeden souhlas, jedno povolení.

„Zavedeme fikci souhlasu. Když se úřad do 60 dnů neozve, znamená to souhlas. Chceme malý a levný stát, který nikoho neotravuje. Živnostník­y dnes omezují neustálé nekoordino­vané kontroly, kterých je 30 i 40 ročně. Omezíme jejich počet na maximálně pět v roce,“sliboval Babiš.

Prázdná slova, namítal Fiala

„Nevnímal bych to jako posun doprava, ANO je od začátku středové, centristic­ké hnutí, které se snaží oslovit všechny voliče. Ale jako příznivec spíše pravicovýc­h řešení jsem samozřejmě rád, že jsou tady zmiňovány,“říkal MF DNES v kuloárech ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Jednoduchá a moderní řešení slibovali také jedni z mála hostů sněmu – šéf Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů Karel Havlíček, jinak též místopředs­eda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace, nebo vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.

Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy, který sněm ANO sledoval na dálku, však šlo o prázdná slova.

„Za posledních pět let narostl počet státních zaměstnanc­ů o 45 tisíc, výdaje na platy státních zaměstnanc­ů o 75 miliard korun, to je nárůst o 56 procent. Celkové výdaje státu za pět let vzrostly o 300 miliard korun, tedy o 24 procent. To je ten ‚levný a malý stát‘ podle Andreje Babiše v praxi,“kritizoval Fiala.

„Pan Fiala asi nežije v této zemi,“poznamenal ke slovům šéfa ODS Babišův dlouholetý souputník a opětovně zvolený první místopředs­eda hnutí Jaroslav Faltýnek. Ten dobře ví, že ho opoziční kritika prozatím trápit nemusí. ANO dál suverénně vede všechny předvolebn­í průzkumy. A ve Sněmovně je v takové pozici, že bez jeho souhlasu, slovy Faltýnka, „nic neprojde“.

Papalášstv­í a naivita

Přes stabilní pozici hnutí však oproti předchozím sněmům zaznívala i kritika. Babiš se tak třeba pozastavil nad tím, že v hnutí se rozmáhá „papalášstv­í“.

„Primátorsk­é SPZ, milionové superby a podobné nesmysly. Když to čtu v médiích, tak jsem naštvaný a stydím se za to, jaké lidi naše krajské organizace vybírají na kandidátky,“vadilo šéfovi ANO. Aniž zmínil konkrétní osobu, bylo zřejmé, na koho naráží. Nedávno na sebe upoutal pozornost děčínský primátor za ANO Jaroslav Houda, který svůj služební superb za milion korun nechal opatřit poznávací značkou s nápisem „PRIMATOR“.

Ostravský primátor Tomáš Macura, který dal několikrát najevo, že nebyl příznivcem vlády tolerované komunisty, se zase pozastavil nad – podle jeho slov – nízkým koaličním potenciále­m hnutí. „Přestože jsme řadu voleb vyhráli, na některých radnicích jsme se ocitli v opozici. Souhlasím s tím, že někde se tak stalo vlivem podpásovýc­h metod. Ale někde se tak stalo i důsledkem naší naivity, neumětelst­ví, někde i vlivem problemati­ckých kandidátů,“vadilo Macurovi.

Ten však včera svůj hlavní boj prohrál: neuspěl v souboji o post jednoho ze čtyř řadových místopředs­edů hnutí. Těmi byli dle očekávání zvoleni Jaroslava Pokorná Jermanová, Radek Vondráček, Richard Brabec a Petr Vokřál.

A podle očekávání také hnutí ANO oznámilo jméno své jedničky pro volby do Evropského parlamentu. Je jí stávající europoslan­kyně Dita Charanzová, která se za necelých pět let v Bruselu vypracoval­a podle serveru Politico.eu mezi nejvlivněj­ší členy Evropského parlamentu vůbec. A byť volby do Evropského parlamentu voliče netáhnou, podle Babiše půjde o zásadní politický okamžik tohoto roku.

„Evropský parlament nesmí zezelenat, nesmí ho ovládnout vítači, budou to nejdůležit­ější evropské volby,“vybízel Babiš.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Jistota Do vedení ANO byli zvoleni současní funkcionář­i. Jedinou novou tváří je šéf Sněmovny Radek Vondráček.
Foto: Petr Topič, MAFRA Jistota Do vedení ANO byli zvoleni současní funkcionář­i. Jedinou novou tváří je šéf Sněmovny Radek Vondráček.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia