MF DNES

Plzeň si Slavii řekla o titul

Slavia a mistr ligy? Zatím počkat, vážení. O slovo se přihlásil obhájce. Plzeň vyhrála velký šlágr 2:0.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Fotbalová královna Viktoria takové zápasy umí. Dokáže se v nich vymáčknout, hrát odvážně, hladově, důrazně a zároveň disciplino­vaně. Znamenitě mění rytmus.

Když jde o hodně, Plzeň má stále šmrnc.

Jako včera navečer, kdy zaslouženě přehrála Slavii, v ligovém šlágru zvítězila 2:0 a všem, kteří rýpali, že už nemá čím zaujmout, vzkázala: „Pozor na nás, ještě to bude velký boj!“

První a druhý tým tabulky rázem dělí jen tři body, to je skoro nic.

Soutěž dostala po 21. kole zápletku, díky níž může být novátorská nadstavbov­á fáze ještě dramatičtě­jší. Přitom mohlo být všechno jinak, kdyby Slavia ustála pozici favorita.

„Nedokázali jsme hrát jako normálně. V prvním poločase jsme se vyloženě schovávali,“přiznal trenér Jindřich Trpišovský.

Podle sázkových kanceláří měla Plzeň poprvé od března 2011 na domácí ligové vítězství vysoký kurz přes tři ku jedné, což měl být jasný signál, kdo ovládne hřiště.

Kdyby si slávisté skutečně odvezli výhru, utekli by o devět bodů, čímž by ligu prakticky rozhodli.

„To jsme nemohli připustit,“pravil vítězný kapitán Roman Hubník, který byl se záložníkem Hrošovským králem utkání.

Jedenáct tisíc fanoušků v nabité aréně nesledoval­o slávistick­ou jízdu, jak kdekdo očekával. Hostům se nepovedl tah s mladým blonďákem Ševčíkem pod hrotem, kouč Trpišovský ho chtěl střídat už po půlhodině. Zklamal také útočník Olayinka, novic v sestavě. Zatímco Slavia si musí vyčítat chyby, taktika plzeňského kouče Vrby vyšla mistrně. Soupeře zaskočil tím, že do útoku postavil obra Chorého, který nejenže dal první gól, zároveň dřel do úmoru, uhájil moře ofenzivníh­o prostoru a ještě unavil stopery soupeře. A když odpadl, přišel Francouz Beauguel, který mazácký výkon vyšperkova­l trefou na 2:0.

V 82. minutě to byla paráda se vším všudy. Plzeň jako za starých časů. Tým nejprve kombinoval na levém křídle, bleskově přesunul těžiště napravo, kde veterán Petržela z otočky přihrál, obránce Havel nacentrova­l a trestuhodn­ě nehlídaný Beauguel si mohl v klidu rozmyslet, kam chce vlastně hlavičkova­t.

Trenér Vrba se rozběhl kolem lavičky a skákal tak divoce, až málem srazil náhradního brankáře Kozáčika. Věděl, že se mu podařilo vyhrát ohromně exponovaný souboj.

Jestli chtěla Plzeň zůstat v dostizích o titul, musela uspět. „I pro diváky bude zbytek sezony zajímavějš­í,“přikýval Pavel Vrba, když s hráči dotančil oblíbený kankán před nadšenou tribunou.

Slavia sice neodjela zahanbená, mrzutá a se sklopenou hlavou však ano. I reprezenta­ční trenér Šilhavý na tribuně viděl bojácný tým. Slavia byla pomalejší, chybující, nervózní. Z hráčů čišelo, jak je hladový a zkušenější soupeř zaskočil.

Snad kdyby platila Součkova dorážka v 51. minutě, mohlo se něco změnit. Jenže videorozho­dčí při zpětném náhledu odhalil, že Souček byl v ofsajdu.

Video bylo v akci několikrát. Třeba při penaltě, která se proti Slavii správně nepískala. Nebo při gólu, který do sítě Slavie padl.

„Trochu jsem se lekl, aby platil,“reagoval střelec Tomáš Chorý.

„Věděl jsem, že byl regulérní,“usmál se obránce David Limberský, který přihrával.

Akce těsně před přestávkou byla rozhodujíc­ím a zároveň jedním z nejkrásněj­ších momentů neděle. Hrošovskéh­o pas byl parádní, Limberský předvedl akrobatick­é sklepnutí vnějším nártem a Chorý tygří skluz.

Chvíli se čekalo, než se prozkoumá video, načež stadion vybuchl.

Plzeň se pomstila za podzimní blamáž 0:4 v Edenu a hlavně je zpátky ve hře. Budoucnost ligy se otevřela.

 ??  ??
 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Rozhodnuto Plzeňský Beauguel zvýšil na 2:0 a šlágr ligy byl rozhodnutý.
Foto: Ladislav Němec, MAFRA Rozhodnuto Plzeňský Beauguel zvýšil na 2:0 a šlágr ligy byl rozhodnutý.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia