MF DNES

ANO ve Vondráčkov­ě čase

- — Miroslav Korecký

Jediným výraznější­m překvapení­m na sněmu hnutí ANO se asi mohlo stát, kdyby jeho místopředs­edkyně Jaroslava Jermanová, aktuálně ve vysokém stupni těhotenstv­í, porodila přímo v jednacím sále. Nestalo se – a tak byl sněm podle očekávání víceméně jen tradiční selanka.

Ale ještě dříve, než si to jednoduše vysvětlíme autokratic­kými sklony Andreje Babiše, vzpomeňme si pro férovost, jak v minulosti probíhaly sjezdy ODS či ČSSD v časech, kdy byly tyto strany u moci a kdy jejich podpora byla na vrcholu. V takové situaci se prostě vůdce neostřeluj­e a už vůbec se nepřepřahá, vrcholem vnitrostra­nické demokracie v takových časech je, že se trochu brblá ve sjezdovém bufetu.

Proč je Babišovo postavení v ANO asi ještě neotřesite­lnější, než jaké měli Václav Klaus, Miloš Zeman nebo Mirek Topolánek, je výsledkem toho, jak toto hnutí vzniklo – nikoli zdola, ale právě kolem jeho osoby. A druhým důvodem pevné pozice je to, co se jeho hnutí podařilo. Ani největší oponenti nemohou popřít, že úspěch ANO je unikátní. Sedm let po vzniku dominantně řídí vládu, v polovině volebního období vede v preferencí­ch o parník a nic nenasvědču­je tomu, že by se to vbrzku mělo měnit. To ještě žádný jiný nově vzniklý subjekt nedokázal, je to srovnateln­é snad jen se vznikem Občanského fóra nebo ODS, což se ovšem odehrálo v úplně jiných, revolučníc­h kulisách.

ANO si na svůj sněm vyhradilo jediný den, což svědčí o tom, že nikdo vůbec nepředpokl­ádal, že by se tam mělo o něčem diskutovat. A že by bylo o čem! Obrysy onoho bufetového brblání naznačil snad alespoň občasný rebel, ostravský primátor Tomáš Macura: máme nízký koaliční potenciál, do funkcí nasazujeme problemati­cké lidi, krvavými kompromisy popíráme své původní ideje, ztratili jsme atraktivit­u pro mladé a progresivn­ě uvažující lidi...

To jsou vážná varování, zejména v čase, kdy ekonomika zpomaluje, což může zproblemat­izovat sázku na středolevý, rozdávačný kurz, na nějž ANO po svém původně liberálním startu postupně najelo. O tom, do jaké míry je hnutí ochotno si dnes tyto otázky pokládat, svědčí výsledek rebela Macury při volbě místopředs­edů: přednost dostal Radek Vondráček, o němž není známo, že by se někdy předsedovi v něčem postavil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia