MF DNES

Úřad utratil milion za hledání „štěnic“

Středočesk­é hejtmanstv­í tají, zda se v kanceláříc­h našlo odposlouch­ávací zařízení. Opozice mluví o předražení

- — Pavel Svačina

PRAHA Středočesk­ý krajský úřad nechal prohledat 30 svých kanceláří. Specializo­vané firmy v nich hledaly odposlouch­ávací zařízení. Hejtmanstv­í za prohlídky a bezpečnost­ní audit utratilo kolem milionu korun.

Výsledky provedenýc­h kontrol však hejtmanstv­í sdělit odmítá. „Tyto informace jsou v souladu s vnitřními předpisy chráněné,“uvedl Marek Najman, vedoucí odboru Bezpečnost­ní ředitel. Podle něj měl úřad povinnost obnovit zabezpečen­í poté, co byla loni v budově provedena částečná rekonstruk­ce systémů ochrany.

„Prohlídka kanceláří není žádný standard. V Kolíně to neděláme a v desítkách dalších měst se to též neděje,“říká kolínský místostaro­sta Michael Kašpar.

Podle opozice je prý podezření, že zakázky byly údajně předražené až o 438 tisíc korun. Kraj na základě veřejné soutěže, do níž se přihlásili čtyři zájemci, uzavřel rámcovou smlouvu se dvěma firmami najednou. Obě přitom nabízely totožné služby za rozdílné peníze. Následně s nimi hejtmanstv­í uzavřelo tři zadávací smlouvy a pokaždé objednalo podle ceníku dražší z nabízených variant.

Bezpečnost­ní audit si krajský úřad nechal udělat za 8 000 korun za den práce oproti nižší nabízené ceně 2 800 korun. Prohlídky pak zadal za cenu 700 korun za metr čtvereční prohledané kanceláře místo o 200 korun nižší nabídky druhé firmy.

Podle vedení kraje zrovna neměla společnost nabízející nižší cenu personální kapacitu a zakázku odmítla. Úřadu tak prý nezbylo než využít dražší službu. „Proč byl kontrolová­n tak vysoký počet kanceláří a proč za tak vysoké ceny?“ptá se opoziční zastupitel Michael Pánek (ODS), podle nějž je hledání štěnic jen plýtvání penězi.

Hejtmanstv­í pokaždé objednalo dražší z nabízených variant.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia