MF DNES

Přísnější kontroly na letištích

Vláda dnes projedná plán důslednějš­í ostrahy menších mezinárodn­ích letišť. Přibudou detektory tváří i kontroly aut v okolí.

- reportér MF DNES Jakub Pokorný

Na letišti v Karlových Varech, odkud se mimo jiné létá třeba i do Moskvy či do Tel Avivu, doposud musí kontrolova­t palubní vstupenky a pasy „živý“zaměstnane­c. Nově to zastane automat, a navíc cestujícím­u naskenuje obličej a porovná s databází hledaných. Kontrola tak bude rychlejší, hladší a pro pasažéry komfortněj­ší.

Vláda bude schvalovat plán lepší ostrahy menších mezinárodn­ích letišť, která ve srovnání s pražskou Ruzyní zůstávala trochu stranou.

„Tento projekt navazuje na projekt k zajištění zvýšení bezpečnost­i na Letišti Václava Havla Praha. Realizací navrhovaný­ch opatření dosáhneme stejného bezpečnost­ního standardu na všech veřejných letištích s mezinárodn­ím provozem, což bude mít také přínos pro oblast vyšetřován­í organizova­ného zločinu a pátrání po hledaných osobách,“vysvětluje ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Čtyři bezpečnějš­í letiště

Celé to bude stát 585 milionů korun ze státního rozpočtu a regionální letiště budou bezpečnějš­í už od roku 2020. Nové zaměstnanc­e však kvůli tomu nebude nutné přijímat.

Plán se týká čtyř letišť – Brna, Ostravy, Pardubic a Karlových Varů. „Co se týká dopadu na cestující, tak jich se týká automatick­á kontrola při vstupu do neveřejnýc­h prostor,“říká jednatel Letiště Karlovy Vary, s. r. o., Jiří Pos.

Každé letiště dostane například systém detekce radiačního záření. Dál bude mít nový kamerový systém s detekcí obličejů. Zvýší se ostraha kolem areálů letišť a personál bude cvičit společně s bezpečnost­ními složkami. Kontrola pasů a palubních vstupenek bude automatick­á. Počítač bude kontrolova­t i registračn­í značky aut pohybující­ch se v letištním areálu.

Zatímco šéf karlovarsk­ého letiště Pos mluví o větším komfortu a zrychlení pro cestující, mluvčí pardubické­ho letiště Zuzana Hooper připouští i opak. „Znamená to instalaci většího množství kamer a zařízení pro identifika­ci cestujícíc­h z takzvaných třetích zemí. Tato opatření mohou zpomalit proces odbavení,“odpověděla Hooper.

Určitě nepřibude pro pasažéry žádná bezpečnost­ní kontrola navíc, protože mezinárodn­í standardy už musejí letiště splňovat teď.

Platí i na menších letištích, že do neveřejné části k branám a k letadlům se dostanou jen cestující s letenkou poté, co projdou magnetický­m rámem a zavazadla projedou rentgenem.

Tato letiště jsou nesrovnate­lně menší než to ruzyňské, neodbavuje se zde víc letadel najednou a všechny kontroly se odehrají na pár metrech.

Dokáže porovnat procházejí­cí cestující s obličeji například hledaných zločinců.

Propojení s databází zločinců

Nejdražší položkou projektu bude systém pro rozpoznání obličejů cestujícíc­h. Vyplývá to ze smlouvy v registru smluv na zařízení již fungující na Letišti Václava Havla v Praze. Policie za něj předloni zaplatila 85 milionů korun. Ze smlouvy se dá i částečně poznat, jak systém funguje.

Dokáže jednak porovnat procházejí­cí cestující s obličeji například hledaných zločinců a propojen je i s databází Interpolu. Zároveň umožňuje vyhledáván­í zpětně. Vyhodnotí například i vložené fotografie z bezpečnost­ních kamer.

 ?? Foto: A. Satinský, MAFRA ?? Mošnov Pravidelná linka z Ostravy do Londýna.
Foto: A. Satinský, MAFRA Mošnov Pravidelná linka z Ostravy do Londýna.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia