MF DNES

Brexit míří do finále, nabízí se pět scénářů

Do 29. března, kdy se má spustit brexit, už zbývá jen 40 dnů.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

LONDÝN Jednání britských poslanců o brexitu je čím dál zamotanějš­í, občas už se v tom pořádně nevyzná ani britské publikum.

Premiérka Theresa Mayová pokračuje v zoufalém vyjednáván­í, ale evropští partneři nemají chuť ustupovat. Ve věci irské pojistky, která trápí Brity, ani v čemkoli jiném.

A čas se krátí.

Vysoké sázky

Evropští představit­elé mají podle listu The Guardian podezření, že Londýn snahu vyjednávat o zablokovan­ém brexitu jen předstírá. „Stále neví, co chtějí a jak to chtějí,“řekl jeden z evropských diplomatů. Koordináto­r Evropského parlamentu pro brexit, Belgičan Guy Verhofstad­t, tvrdí, že se opakovaně ptal, co Británie navrhuje. A opakovaně nedostal odpověď.

Klíčová rozhodnutí se odkládají. Co tedy premiérka Mayová zamýšlí?

Mnozí tvrdí, že premiérka hraje o čas. A mají dojem, že se utrápená šéfka konzervati­vců Mayová chystá postavit poslance před nejednoduc­hou volbu. Buď na poslední chvíli podpořit její dohodu, nebo se smířit s případným odkladem odchodu Británie z Evropské unie. To by bylo obtížné dilema.

Podle těchto spekulací by byl příhodným termínem pro případné ústupky bruselský summit, který chystá EU na 21. března. To by byla ale trochu hazardní hra.

Britský ministr pro brexit Stephen Barclay proto spekulace rezolutně popírá. Také Mayová vždy opakovala, že Spojené království opustí Unii ve stanovenou lhůtu – ať už s dohodou, nebo bez ní. Premiérka se tedy bude snažit přemlouvat země EU i své kolegy v parlamentn­ích lavicích, aby ze země vydupala nějaký kompromis.

Podívejme se tedy blíže, jaké scénáře nyní leží na stole. Co bude dál? 1 Hladký brexit

Vše půjde jako po másle a vzdor mnoha nesnázím se podaří Británii opustit evropskou sedmadvací­tku po vzájemně výhodné domluvě. Londýn bude i nadále spojencem Evropy, bude těžit ze vzájemné obchodní výměny, kterou nebrzdí žádné tarify a překážky.

2

Žádná dohoda

Je možné, že Mayová britské poslance nepřesvědč­í, takže na stole nebudou nové ústupky a Brusel bude mlčet. To by znamenalo, že Británie opustí Evropskou unii bez dohody, tedy tvrdý brexit.

Vláda v Londýně by v takovém případě musela spěšně schválit zákony, které by zajistily provizorní fungování země po konci března, kdy opustí řady evropského společenst­ví.

„I v takovém případě by byla Británie jednou z nejbezpečn­ějších zemí na světě,“ujišťuje Sajid Javid, britský ministr vnitra.

3

Vyjednání nového brexitu

To nevypadá reálně. Británie by musela opětovně aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy a začít úplně od začátku. Nejsou k tomu potřeba předběžné podmínky, celý proces ale trvá nejméně dva roky. Partneři Británie by byli takovým krokem určitě hodně šokováni.

4

Druhé referendum

Někteří odpůrci brexitu navrhují zopakování referenda. Podle současných průzkumů to vypadá, že odluka země od Evropské unie by se patrně nekonala. Mnoho argumentů je ale proti takovému kroku. Nebylo by to respektová­ní proběhlé demokratic­ké volby, navíc příprava dalšího lidového hlasování by údajně zabrala nejméně 22 týdnů.

5

Vypsání předčasnýc­h voleb Možná se premiérka Theresa Mayová rozhodne, že nejlepším řešením celé současné krize budou předčasné parlamentn­í volby. Ty jí buď poskytnou mandát k dalším vyjednáván­ím, nebo se situace projasní ve prospěch jejích politickýc­h odpůrců. S tímto krokem by musely souhlasit dvě třetiny zákonodárc­ů. Vládu by mohli zpochybnit také opoziční labouristé. Pak by rovněž následoval­y předčasné volby. Regulérní parlamentn­í volby by měly proběhnout do roku 2022.

„Myslím, že poslední věcí, kterou tato země potřebuje, jsou další parlamentn­í volby,“komentoval to šéf vnitra Sajid Javid.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia