MF DNES

USA a EU: místo shody ještě větší spory

- — Martin Weiser, zpravodaj ČTK

MNICHOV Zásadní názorové rozdíly mezi Spojenými státy a Německem, potažmo celou EU, se ukázaly na víkendové mnichovské bezpečnost­ní konferenci. Americký viceprezid­ent Mike Pence dal totiž najevo zcela jiné priority než německá kancléřka Angela Merkelová.

Snad nikde to nebylo patrnější než v případě mezinárodn­í dohody o íránském jaderném programu. Pence prohlásil, že přišel čas, aby evropští spojenci Spojených států tuto dohodu vypověděli a přestali podkopávat americké sankce vůči Íránu. Ten je podle něj největším státním sponzorem terorismu a představuj­e největší nebezpečí v regionu Blízkého východu. „Íránský režim je otevřeným stoupencem dalšího holocaustu,“řekl Pence. Merkelová se ptala, k čemu by v bezpečnost­ní oblasti vypovězení dohody, kterou se Evropa snaží zachránit, vedlo.

Hádky o auta i plynovod

Odlišnosti v přístupu se dostaly na povrch také v otázkách spojených s vedením NATO. Pence hovořil o vůdčí roli USA, zatímco Merkelová se vyslovila pro multilater­alismus a společné rozhodován­í v klíčových otázkách.

Americký viceprezid­ent sice pochválil některé země NATO za zvyšování obranných rozpočtů v posledních letech, ale dalším připomněl, že musí dělat více. Šéfka německé vlády zase poznamenal­a, že zvyšování rozpočtu na obranu není jediné, co přispívá k bezpečnost­i. Podobnou roli podle ní hraje i rozvojová pomoc.

Ke vzájemném obchodu se sice Pence nevyjádřil, ale Merkelová pobouřeně reagovala na možnost, že by USA označily evropská auta za bezpečnost­ní riziko, aby na ně mohly uvalit vysoká cla. Tato možnost ji „děsí“.

Rozpory mezi oběma spojenci komentoval i český ministr zahraničí Tomáš Petříček. „Ty tenze jsou dnes znát. Mnichovská konference by měla naopak přispívat k tomu, že ty tenze se snižují... V sobotu to vypadalo naopak, že některá kontroverz­ní témata vyplouvají na povrch,“uvedl. Řekl také, že se ČR nechystá měnit postoj k Íránu.

Pence, který varoval spojence i před nákupem zbraní na Východě, se s Merkelovou neshodl ani v pohledu na plynovod Nord Stream 2. Ocenil evropské země, které se tvrdě stavějí proti tomuto projektu, jenž podle něj příliš zvýší závislost na Rusku. Merkelová plynovod obhajovala. V evropském zájmu podle ní není přerušit s Ruskem veškeré vztahy a učinit ho závislé jen na Číně.

Ve vztahu k Číně Pence varoval před využíváním komunikačn­ích technologi­í firmy Huawei, která je podle něj bezpečnost­ním rizikem. Šéf politbyra tamní komunistic­ké strany Jang Ťie-čch’ se proti tomu ohradil a vyzval Evropany, aby ignorovali Washington.

Konference se účastnilo kolem 35 hlav států a šéfů vlád a na 80 ministrů zahraničí a obrany.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia