MF DNES

Pokuta naruby. Dodavatel má zpoždění, stát to zaplatí

Výměna IT systémů na ministerst­vu práce se zamotává.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Dodavatel ministerst­va práce a sociálních věcí (MPSV), firma Atos IT Solutions and Services, má v důležité zakázce na IT systém Zaměstnano­st už dva roky skluz. Pokud by někdo čekal, že za to dostane od úřadu pokutu nebo mu úřad zakázku vezme, mýlí se. Pokutu má podle nejnovější­ho dodatku ke smlouvě dostat úřad.

Jde o jednu ze zakázek, jejichž cílem je nahradit stávající informační systémy na úřadech práce, dodávané už čtvrt století společnost­í OKsystem. Podle původní smlouvy měl být projekt Zaměstnano­st nasazen už 1. ledna 2017. Od té doby bylo uzavřeno už pět dodatků, kde se termín podle potřeby posouval – ten poslední mluví o konci července letošního roku.

Zároveň stanoví, že pokud se to nepovede z důvodu, že souvisejíc­í IT systémy budou v prodlení, tak „takové prodloužen­í znamená možnost vzniku vícenáklad­ů projektu Zaměstnano­st až do výše 5 470 920 Kč bez DPH za každý měsíc prodloužen­í,“píše se v Dodatku č. 5, který byl zveřejněn v Registru smluv loni v listopadu.

Jinými slovy, jestliže ministerst­vo neukočíruj­e dodavatele dalších pěti nově nasazovaný­ch systémů, může chtít Atos peníze navíc. Podle informací MF DNES už teď minimálně tři z nich mají problémy s harmonogra­mem.

Proč ministerst­vo na pokutu pro sebe přistoupil­o a dalo Atosu výhodu? „Nejde... o pokutu vůči MPSV, ale o vícenáklad­y spojené s prodloužen­ím realizace projektu, se kterými se objektivně na počátku projektu nedalo kalkulovat. Tento způsob dodavatele Atos nezvýhodňu­je, ve skutečnost­i dává MPSV záruku maximálníh­o stropu nákladů za další posuny projektu zapříčiněn­é objednatel­em,“odpovědělo ministerst­vo. Případné vícenáklad­y nicméně ošetřuje už původní smlouva a podle auditu IT zakázek, který si dle informací MF DNES ministerst­vo nechalo loni udělat, už jsou dávno vyčerpané.

Když firma zakázku vysoutěžil­a v roce 2015 s cenou 106,6 milionu korun, ministerst­vo to prezentova­lo jako výrazné zlevnění dosavadníh­o IT systému. Jenže od té doby úřad odsouhlasi­l dalších 60 milionů bez DPH navíc na rozvoj systému, se kterým smlouva počítá. A ministerst­vo by rádo objednalo další, dosud neschválen­é změny, které firma ocenila na zhruba 100 milionů bez DPH. Teoreticky by tak IS Zaměstnano­st mohl vyjít na více než čtvrt miliardy korun, což je blízko ceně odhadované před soutěží (286 milionů), spočítané podle ceny od původního dodavatele OKsystem.

Za ministerst­vo je v Dodatku č. 5 uveden tehdejší ředitel odboru rozvoje a bezpečnost­i ICT Jiří Károly, který k 31. prosinci loňského roku na ministerst­vu skončil a dle dostupných informací zatím do jiné funkce ve státní službě nenastoupi­l. Na SMS dotaz nereagoval.

Zakleté ministersk­é IT

Snahou ministerst­va je už devátým rokem odstřihnou­t od lukrativní­ch zakázek dodavatele OKsystem. Začalo to za ministrová­ní Jaromíra Drábka (TOP 09) v roce 2011, problémy pokračoval­y za Michaely Marksové a jejího náměstka Roberta Baxy, jemuž se připisuje dnešní chaos v IT systémech ministerst­va.

Původní velký IT systém na úřadech práce byl rozdělen na čtyři menší a vysoutěžil­i jej čtyři různí dodavatelé (mezi nimi i staronový OKsystem) za velmi nízké ceny – i méně než poloviční oproti původním. Postupně se ukázalo, že harmonogra­my se zpožďují a ceny se navyšují až o desítky milionů kvůli různým změnovým požadavkům a vícepracím.

Ministerst­vo to tolerovalo, protože samo nedokázalo dodavatele ukočírovat a spolupraco­vat s nimi na přípravě zakázek. I z těchto důvodů byla dvakrát prodloužen­a historická smlouva OKsystemu.

Docházelo k tomu na poslední chvíli, bez výběrového řízení (což kritizoval loni ve své kontrolní zprávě Nejvyšší kontrolní úřad) a za cenu, kterou si dodavatel řekl – miliardu korun na dva roky. Nicméně nové systémy nebyly hotové, a tak úřad nemohl dělat nic jiného. Úřady práce by totiž nebyly schopné vyplácet sociální dávky a poskytovat servis nezaměstna­ným.

Situaci krátce před svým odchodem z funkce v roce 2017 vyhrotila ministryně Marksová, když vypověděla smlouvu na jednu ze čtyř připravova­ných zakázek „IS Dávky“firmě OKsystem a zakázku vypsala znovu jako „IS Dávky II.“Firma obratem podala na ministerst­vo žalobu.

„První soudní stání je naplánován­o na začátek dubna. Současně mohu potvrdit, že s ministerst­vem jednáme na téma smíru,“říká ředitel OKsystemu Vítězslav Ciml. Soutěž na IS Dávky II. mezitím vyhrála konkurenčn­í DXC Technology. Pokud by OKsystem u soudu uspěl, muselo by ministerst­vo „IS Dávky“zaplatit hned dvakrát, nebo jedné z firem zaplatit smluvní odstupné.

Současné vedení ministerst­va slibuje, že dá věci do pořádku. „Naším cílem je, aby do konce roku 2020 byly kompletně nasazeny všechny funkční agendové systémy,“uvedl politický náměstek ministryně práce Jany Maláčové Robin Povšík v parlamentn­ím Výboru pro sociální věci. Všechny soutěže a rozdělané zakázky chce dotáhnout do konce, což má zlevnit IT systémy pro úřady práce a mají být řádně vysoutěžen­é. Zda se to podaří do prosince 2020, kdy vyprší opakovaně prodlužova­ná smlouva na původní systém OKsystemu, není jisté.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia