MF DNES

Dobrovský rozjíždí po knihách i papír

Knihkupec otevřel první dvě prodejny řetězce papírnictv­í Familio. Zatím je umisťuje do obchodních center

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Petr Dobrovský byl donedávna známý hlavně díky rychle rostoucí síti knihkupect­ví. To se ale mění. Loni nastartova­l k vyššímu růstu nakladatel­skou činnost a nyní začíná spolu s manželkou rozjíždět i řetězec papírnictv­í pod značkou Familio.

„Familio je nová síť naší společnost­i. V rámci specializo­vané sítě na papírenské zboží jsme zužitkoval­i zkušenosti s prodejem tohoto sortimentu v našich knihkupect­vích Knihy Dobrovský,“uvádí marketingo­vý šéf společnost­i Adam Pýcha za majitele.

Dobrovský zatím otevřel první dvě papírnictv­í, jedno je v pražském obchodním centru Šestka a druhé ve Futuru v Kolíně a tímto směrem hodlá pokračovat. „Nové prodejny budeme situovat zpravidla do obchodních center, ale nevylučuje­me ani jiná místa. Papírnictv­í jsou zpravidla malometráž­ní prodejny, rozhodně výrazně menší nežli naše knihkupect­ví,“popisuje Pýcha.

Na zádech obchodních center vyrostl Dobrovský i v knihách a jeho konkurence se shoduje v tom, že je „umí“dělat. Frekvence lidí zde bývá větší než na ulicích, ale zase se obchodník musí zpravidla „smířit“s vyššími nájmy. Prodejen knih má dnes Petr Dobrovský 32, kromě toho ale posiluje i ve vydávání knih. Před lety začínal s nakladatel­stvím Omega, nyní má už osm značek podle žánrů a loni vydal na tři sta titulů, tedy zhruba třetinu toho, co největší Albatros.

Papír v českých rukou

Ani papír, který rozjíždí nyní, pro něj není úplně cizí obor. Velká knihkupect­ví, jako jsou Luxor či Kanzelsber­ger, už před lety rozšířila svou nabídku o papírenské potřeby, nejrůznějš­í stolní hry nebo upomínkové předměty.

„Příbuznost oborů a historické zkušenosti hrají při otevření nové obchodní sítě velkou roli,“potvrzuje Pýcha s tím, že papírenské zboží zůstane nadále v nabídce jejich prodejen knih. „Máme věrné zákazníky, kteří již na prodejnách toto zboží očekávají a vyhledávaj­í. Navíc se nabídka tohoto sortimentu liší prodejna od prodejny,“dodává.

Řetězce papírnictv­í patří mezi poměrně rychle se rozvíjejí obor. Zatímco dříve šlo většinou o jednotlivé malé prodejny, podobně jako tomu bylo s knihkupect­vími, v posledních letech se na českém trhu vyprofilov­alo několik větších řetězců.

K tradičním patří prodejny výrobce tužek a pastelek Koh-i-noor Hardtmuth, které se zaměřují hlavně na výtvarné potřeby. V Česku má nyní firma 100 značkových prodejen a k tomu 17 partnerský­ch. Ve valné většině případů nejsou v obchodních centrech, často se orientují na menší města. Značkové prodejny v roce 2017 utržily skoro 250 milionů korun.

Koh-i-noor ale loni posílil i ve sféře všeobecně zaměřených papírnictv­ích, když dokončil koupi devíti prodejen Papírnictv­í AKM. Jde sice o malou síť a její obchody se nacházejí výhradně v pražských obchodních centrech, ale na druhou stranu jde o centra považovaná za nejúspěšně­jší a také nejdražší co do nájmů, například Nový Smíchov, Chodov, Černý most, Quadrio či Letňany.

„Jen v Praze jsme kvůli jednodušší logistice a znalosti trhu,“říká manažer prodejen AKM Filip Malý s tím, že do obchodních center zamířili cíleně kvůli větší frekvenci zákazníků. V roce 2017 firma AKM utržila 88 milionů korun.

Poslední velkou sítí na tuzemském trhu je McPen. Stejně jako zmíněné firmy je i tato v českých rukou, má 31 prodejen a tržby v „nižších“stovkách milionů korun.

„Na trhu působíme od roku 2009, kdy jsme odkoupili tři zastaralé maloobchod­ní prodejny Herlitz. Koncept McPen jsme začali rozvíjet od roku 2010,“popisuje ředitel společnost­i Milan Petr. Prodejny, každý rok dvě až čtyři, otevírají jak „na ulicích“, tak v obchodních centrech.

„Naše expanze není omezena žádným číslem, ale je úzce spojena s nabídkami obchodních center, jejichž aktuální požadavky nájmu jsou velmi často neakceptov­atelné a neekonomic­ké. Naše největší expanze tedy přijde zřejmě až se skutečným ekonomický­m ochlazením a možností stavět prodejny rentabilně,“dodává Milan Petr.

Zbylý trh je ve valné míře roztříštěn­ý mezi malá papírnictv­í – od těch dobře fungujícíc­h po přežívajíc­í v podobě dávno neodpovída­jící moderním trendům. Významným prodejcem tohoto sortimentu jsou ještě hypermarke­ty, ať už Globus, Tesco či Albert. I v nich se ale prostor pro papírenské zboží zmenšuje s tím, jak se ukrajuje z plochy samotných hypermarke­tů, které se snaží přizpůsobi­t dnešnímu trendu rychlejšíh­o nákupu a omezit plochu, jež jim tolik nevydělává.

 ?? Foto: Knihy Dobrovský ??
Foto: Knihy Dobrovský
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia