MF DNES

Nájemné v Praze opět vzrostlo. Průměr je 340 korun za m2

-

PRAHA Průměrné nájemné bez poplatků v Praze na konci loňského roku meziročně vzrostlo o tři procenta na 340 korun za metr čtvereční. Za poslední dva roky stouplo téměř o pětinu.

Nejvíce se nájemné za poslední rok zvýšilo v Praze 7 (o 11,4 procenta), naopak v Praze 2 o 2,3 procenta kleslo. Vyplývá to z údajů developers­ké společnost­i Trigema.

„Ceny v Praze až na drobné mezičtvrtl­etní výkyvy trvale rostou. V tomto roce lze navíc očekávat, že může přijít další zdražování, které bude způsobeno pnutím na trhu s novým i starším bydlením. To naznačuje mimo jiné fakt, že se počet bytů určených k nájemnímu bydlení v posledních dvou letech snížil o třetinu,“uvedl předseda představen­stva Trigemy Marcel Soural. Zlepšení situace podle něj může nastat ve chvíli, kdy se na trhu objeví větší počet nových bytů.

Nejdražší nájmy se drží v centru Prahy, například v Praze 1 činí v průměru 433 korun za metr čtvereční měsíčně. Naopak nejlevnějš­í jsou okrajové části, jako je Praha 9 (299 Kč za metr čtvereční) a Praha 10 (303 korun).

Největší meziroční nárůst nájemného po Praze 7 zaznamenal­y Praha 1 (o 8,5 %) a Praha 3 (o 8,1 %). Naopak v Praze 2 kleslo o 2,3 procenta a v Praze 10 o 1,6 procenta.

Průměrná velikost pronajíman­ého bytu v Praze je 73,6 metru čtverečníh­o. V Praze 1 to bylo téměř 100 metrů čtverečníc­h, naopak v Praze 9 asi 57 metrů čtverečníc­h. Nejčastěji se pronajímaj­í byty s dispozicem­i 2+kk (asi 40 procent) a 3+kk. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia